Árpád
-2 °C
3 °C

Sávon kívül a forint a bábolnai McDonald's-ban

2002.12.17. 10:23
A határ menti vidékeken a kereskedők eurót vagy más nemzetközi valutát is elfogadnak fizetőeszközként. Tendencia, hogy az átváltás során akár 10 százalékkal is gyengébb euróárfolyamot vesznek alapul, mint az átlagos banki kurzus. Ezt az átváltás többletköltségeivel magyarázzák.
A laikus utazónak talán fel sem tűnik, ha egy üzletben, ahol euróval is lehet fizetni, a bankközi piacon kialakultnál 10 százalékkal erősebb forintárfolyamon, vagyis bőven a jegybanki intervenciós sávon kívül váltják be az eurózóna fizetőeszközét. Pedig a vásárló minden egyes euró után 35-40 forintot is veszíthet, ha a valutaváltóknál elérhető árfolyamot vesszük figyelembe.

A McDonald's és a kamionsofőrök

Bábolnán forint sem kell ahhoz, hogy az éhes utazó Big Mac menüt rendeljen a McDonald's-ban, ugyanis a számlát euróban is kiegyenlítheti. Tudomásunk szerint az utóbbi napokban előfordult, hogy az étteremben 1 euróért 211,5 forint értékű árut lehetett vásárolni. A McDonald's az árfolyamot a váltással megnövekedett bizonylatolási költségekkel magyarázza, mivel az elszámolás forintban történik, s nem euróban.

A valutaelfogadást ott vezették be, ahol nagy a tranzitforgalom, s az utazók jelentős részének nincs magyar váltópénze. Főként a nemzetközi fuvarozást lebonyolító kamionsofőrök vásárolnak így. A cég az M0-ás körgyűrű mellett álló két éttermében és soproni üzletében is elfogadja az uniós fizetőeszközt, s felkészült arra, hogy ezt mind a saját, mind a franchise partnerek által működtetett éttermekben bevezesse.

A vevő dönt, megéri-e neki az átváltási ár

A devizaliberalizációt követően bárki elfogadhat nemzetközi valutát, ám erről, illetve az átváltási árfolyamokról tájékoztatnia kell a fogyasztót - válaszolta kérdésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Mint mondta, a kereskedő maga dönti el, hogy milyen árfolyamot alkalmaz, akár egy az egyben is válthatja a forintot és az eurót, ám - tette hozzá - erre még nem volt példa, s nem is valószínű, hogy lesz. Az OKSZ szerint elenyésző az euró-készpénzforgalom a kereskedelemben, ugyanis a turisták nagy része bankkártyával fizet, a kereskedőnél a végösszeg forintban jelenik meg.

Mindazonáltal nem ritkaság, hogy a kereskedők elfogadják az eurót, főként a határ menti vidékeken. A kisebb boltok talajdonosai, hogy csökkentsék a bizonylatolást, a valutát a nap végén inkább forintra váltják, s visszateszik a kasszába a pénzt. A szorosabb elszámolású üzleteknél komoly könyvelést kell vezeti a nemzetközi fizetőeszközök forgalmáról, napi árfolyamairól.

Az OKSZ nem hallott arról, hogy kereskedő visszaélt volna a valutaváltással, már csak azért sem, mert a vevő maga dönti el, hogy az átváltási ár megéri-e neki, vagy sem. Vámos szerint egyébként a magyarországi árak még akkor is olcsóbbak a nyugat-európaiaknál, ha a kereskedő gyenge árfolyamon váltja be a valutát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?