Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Forintgyengüléskor is van jó üzlet

2006.03.10. 08:24
Nem valószínű, hogy a forint árfolyama hosszabb távon és tartósan megroppanjon, vélik a Világgazdaság által megkérdezett szakértők. Azt viszont érdemes átgondolni, hogy milyen befektetések viselik jól az árfolyam ingadozását. Járai Zsigmond jegybankelnök kamatemelést emleget.
Egyelőre nincs ok a pánikra, a szerdai másfél százalékos forintleértékelődés miatt nem dől öszsze a világ. Annál is inkább, mert a magyar deviza csütörtökön már ismét erősödött - véli Bratincsák Péter, a CIB elemzője. A már meglévő portfóliókat egy ilyen pillanatnyi árfolyammegingás miatt nem biztos, hogy érdemes átalakítani, hiszen a kezelési költségek a haszon egy részét elvinnék.

Az új befektetéseknél azonban - a bizonytalanság miatt - a kötvényalapokat érdemesebb elkerülni, legalábbis egyelőre. A pénzpiaci alapok hozama viszont 6 százalék fölé kúszott, ezekbe tehát érdemes invesztálni - javasolja az elemző.

Az viszont, aki igazán bombabiztos befektetésre vágyik, a tízéves amerikai államkötvényt válassza - az ottani hozamszint ugyanis jelenleg 4,75 százalékon áll, ez pedig alig valamivel alacsonyabb, mint például az ugyanilyen lejáratú lengyel állampapír hozama - mondta a Világgazdaságnak Bratincsák Péter.

Moró Tamás, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője szerint forintgyengüléskor elsősorban az exportáló cégek - ilyen például az Egis vagy a Richter - részvényeit és a rövid lejáratú állampapírokat (ezen a piacon rövid távon nem várható hozamcsökkenés) érdemes vásárolni. Hosszabb tendenciákat nehéz megjósolni. Annyi viszont biztos, hogy a Fed és az EKB esetleges kamatemelései eltávolítják a külföldi tőkét a fejlődő piacoktól. Hasonlóképp vélekedik a kamatemelést emlegető Járai Zsigmond is.

Ha forintgyengülés, akkor irány az árupiac - véli az árupiaci bróker. Oláh Flórián, a Hamilton Tőzsdeügynökség üzletkötője szerint ilyenkor érdemesebb a nemzetközi kötvény- és árupiacokra koncentrálni. Az amerikai tőzsdeindexek shortolása mellett jó döntés lehet a biztosnak tűnő (egyébként adómentes hozamot eredményező) tízéves német állampapír is.

A legjobb választás azonban Oláh Flórián szerint a kakaó- vagy kávévásárlás lehet, ugyanis mindkét egzotikus termék ára trendjében folyamatosan emelkedik. Bár az arany piacán nagy a bizonytalanság, Oláh szerint az unciánkénti ár hamarosan elérheti a 600 dollár feletti szintet. A bróker szerint 540 dollárig stratégiai céllal érdemes vásárolni, egy esetleges további erősödéskor pedig jó üzlet lehet spekulatív pozíciókat felvenni.

Moró Tamás szerint kicsi a valószínűsége egy további jelentős forintgyengülésnek. A bróker - bár számos befektető már a 250 forint/eurós kurzuson eladta a magyar devizát - csak 270 forintos árfolyam körüli szinten javasolja forintlongok (azaz a forint erősödésére számító pozíció) kötését az euróval szemben. Moró szerint a forint együtt mozog a zlotyval, mivel a magasabb magyar hozamráta kiegyenlíti a kedvezőbb lengyelországi fundamentumok hatását.

A forint árfolyamának alakulása rövid távon nem befolyásolja a devizaalapú hitelek törlesztőrészleteinek alakulását: az euróban, illetve svájci frankban nyújtott kölcsönöknél a magasabb havi kiadást okozó hatás csak a kamatperiódusok végén jelentkezik. A devizaalapú hitelszerződések túlnyomó többségénél három, illetve hat hónapos kamatperiódust határoztak meg.

Drámai törlesztőrészlet-emelkedéssel ugyanakkor semmiképpen nem kell számolni: egy ötmillió forintos, 20 éves futamidejű, euróalapú lakáshitelnél ötforintos árfolyamgyengülés nagyjából ezerforintos törlesztőrészlet-emelkedést eredményez.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint egyre több jel mutat arra, hogy emelni kell a jegybanki alapkamat jelenleg 6 százalékos szintjén. A magyar gazdaság "szívroham előtt" áll - mondta Járai Zsigmond a Bloombergnek adott interjújában

.

Az MNB elnöke szerint a magyar gazdaság egy olyan emberi testhez hasonlít, amelyben "még minden működik, de a felszín alatt már halmozódnak a problémák". Az egyre duzzadó költségvetési hiány miatt a jegybank - két év óta először - a benchmark emelésére kényszerülhet. Tény, hogy a külföldi befektetők számára a magyar államadósság finanszírozása a jelenlegi kockázati viszonyok mellett kevésbé vonzó lehetőség.

Jó példa erre az ötéves lejáratú magyar és német állampapír hozamkülönbsége: ez a tavaly szeptemberi 290 bázispont után tegnap délután már 357 volt. Elképzelhető, hogy a két éve tartó kamatvágási ciklus (ez idő alatt az MNB 12 alkalommal csökkentette az alapkamatot) az ellenkezőjére fordul, és a testület emeli majd a benchmark szintjét. A monetáris tanács legközelebb március 20-án tart kamatmeghatározó ülést.