Gusztáv
3 °C
6 °C

Maradhat az erős forint

2004.07.29. 08:33
Szakértők szerint az elkövetkezendő hetekben is erős maradhat a forint, de az ebből fakadó kamatcsökkentésre csak augusztus közepén kerülhet sor.
A magyar fizetőeszköz az euróval szemben szerdán hanyagul túllépett a 248-as szinten. A piac szerint bár az erősödés elvileg a kamatcsökkentés mellett szól, arra legkorábban augusztus 16-án szánja el magát a monetáris tanács. Szerdán gyenge forgalom mellett idei csúcsra erősödött a forint a bankközi devizapiacon. A kereskedők szerint a magyar fizetőeszközt főként a dolláreladások tartották 248 forint alatt az euróval szemben, sőt napközben egészen a 247,4-es értékig is eljutott. Így a forint tartósan kevesebb mint 3 százalékpontra tartózkodik a sávszélt jelentő 240,01 forintos értéktől.

Bár az előző napokhoz képest szerdán élénkült az üzletmenet a bankközin, ez még mindig csak gyenge közepesnek mondható - mondta a Napi Online-nak Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. Az euró árfolyama napközben jórészt 247,75 és 248,10 forint között mozgott. A dollár/forint eladások megtartották a hazai fizetőeszköz szintjét; a zöldhasú egységéért 205,50 forintot adtak.

A makrogazdasági fundamentumok nem kellően támogatják a jelenlegi forintárfolyamot, ezzel együtt a következő hetekben maradhat a 250 alatti erős árfolyam - vélik a a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. Véleményük szerint ugyanis a jegybank egyelőre ódzkodik az irányadó kamat csökkentésétől, miközben a magas kamatszint továbbra is vonzónak számít a régióban.

Egyelőre nincs komoly bizalomerősödés Magyarország iránt, nem is érkezett sok új tőke a gazdaságba - véli Barcza György, az ING bank makroelemzője. Véleménye szerint inkább technikai jellegű a forint erősödése, bár a 248 alatti szint elérését már meglepőnek tartja. A jövő hetekben valószínűleg mindenki a költségvetés alakulására figyel majd. Az első hat hónapban ugyanis magas lett a hiány, a második félévi lefutásra pedig nehéz prognózist adni, mivel - főként a májusi uniós csatlakozás miatt - nincs bevételi trend, mondta Barcza. A monetáris tanács elvileg nem tárgyal a kamatról jövő hétfői ülésén, így valószínűleg legközelebb augusztus 16-án csökkenhet az alapkamat - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank szakértője, aki akkor már legalább 50 bázispontnyi vágást vár. Török szerint is sok múlik a következő napok makroadatain, amelyek nyomán eldőlhet, meddig marad a forint a 250 alatti sávban az uniós fizetőeszközzel szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!