Géza
-12 °C
-4 °C

Jojóznak a forinttal

2006.03.23. 14:22
A reggeli bizonytalan kezdés után erőteljes erősödést produkált a forint, majd hirtelen gyengülés és újabb erősödés következett. Az árfolyam ma 266.50 és 262.50 között járt eddig, hektikus mozgások közepette.
A délelőtti száguldás után a déli órákban ismét a gyengülés felé vette az irányt a forint, a jegyzések rövid idő alatt 263 körülről 264.50-ig emelkedtek, ezután ismét a forintvevők kerültek többségbe. Kettő óra körül az euró 263,40-263 forint között mozgott. A volatilitás tehát hatalmas, az árfolyam alakulásának megjóslása még néhány órára előre sem lehetséges.

Reggel az átlagosnál alacsonyabb forgalom mellett erősödött 265,50 közeléből 262,50-ig a forint az euróval szemben. Ez alatt nem voltak direkthívások az ügyfelektől, így elképzelhető az is, hogy az MNB lépett a piacra - mondta el a piaci fejleményekről a portfolio.hu érdeklődésére Kolba Miklós az ING Bank devizakereskedője.

Járai az árfolyamról
A költségvetési fegyelem hiánya és a magas államháztartási hiány a fő probléma a magyar gazdaságban, ez azt eredményezi, hogy az államadósság nő, a kamatok magasak ... és ez tette volatilissá a forint/euró árfolyamot" - mondta el Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egy mai találkozón a Reuters tudósítása szerint. A jegybankelnök hozzátette, hogy azon tételek beszámításával, amelyek jelenleg nem szerepelnek a hivatalos államadósság-adatokban (pl. MÁV-, és BKV-adósság), valójában 68%-os lenne az idei GDP-arányos adósságráta, szemben a 60% körüli kormányzati jelzésekkel.
Nagyobb esélyt ad ugyanakkor annak, hogy az elmúlt napokban igen nagymértékű euró vételi pozíciók halmozódtak fel egy-két nagyobb szereplőnél: túlcsordult a pohár", és mivel mégsem "szállt el a forint", ezen pozíciók csökkentésébe, azaz forintvételekbe kezdtek egyes befektetők. A szakértő jelezte: a bekövetkezett erősödés ellenére "nem sütött ki a nap", azaz ugyanilyen rövid idő alatt hasonló, vagy akár nagyobb mértékű forintgyengülés is bekövetkezhet. Véleménye szerint 261.50-nél egy esetleges további lendület mellett sem megy az árfolyam a következő napokban, inkább az ismételt gyengülésre lát nagyobb esélyt.

A tegnapi 267.80 után "az igazi tető 270-nél lehet", efölötti árfolyamszint mellett elképzelhető jegybanki kamatemelés. Kolba véleménye szerint az MNB eddigi jelzései alapján "270-ig zöld a lámpa", azaz tolerálja a gyengülést.