Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Forma 1-re sem jönnek a turisták

2003.08.05. 08:26
A szállodák és a taxis cégek egyaránt komolyan megérzik, hogy a megszokottnál kisebb az érdeklődés a magyar futam iránt, az autókölcsönzők viszont nem számítanak visszaesésre. Bár a jegyeladásról nincsenek pontos adatok, annyi bizonyos, kisebb az érdeklődés a Forma-1-re.
A Forma-1-hez kapcsolódó szállások megtöltése elsősorban nem árkérdés - véli Üsztöke Botond, a Szállodaszövetség regionális vezetője, a Budapest Hotel Mercure igazgatója. Az eseménynek fix nézőserege van, akik meg tudják fizetni a szállást, a helyfoglalások mégis messze elmaradnak a tavalyitól. Míg egy éve ilyenkor már minden szállás le volt foglalva a futam idejére, most 75-85 százalékos a foglalási arány.

Idén nincs felár a szállodáknál

Erre az időszakra a Hotel Mercure 210 euróért ad ki egy kétágyas szobát egy éjszakára, ami megegyezik a tavalyi árral. A Danubius Hotelsnél azt tapasztalták, hogy bár egy darabig nem sok jóval kecsegtetett az augusztus, az utóbbi időben emelkedett a helyfoglalás, augusztus 21-ére 70 százalék, 22-ére 73 százalék, 23-ára 76 százalék, a futam napjára, 24-ére pedig 73 százalékon áll - mondta Betegh Sándor vezérigazgató. A Danubius a korábbi évekkel ellentétben nem számít felárat a verseny idején, átlagosan 200-250 euróért adják ki a szobáikat.

Az olcsóbb, háromcsillagos szállodákkal a piacon lévő Hunguest Hotels kifejezetten bizakodó. A nehéz indulás után ma már 80-85 százalékos a foglaltság szállodáikban - mondta Szabó József értékesítési igazgató. A Hunguestnél általában 100-120 euróba kerül egy éjszaka.

Szerényebb érdeklődés

A szállodaszektor júniusban állt kifejezetten csehül, amikor számos utazási iroda felmondta a tavasszal előzetesen lefoglalt szobákat; így sokan csökkenteni kényszerültek ajánlati áraikat. A Forma-1-es mogyoródi futam jegyértékesítéséről nincsenek friss adatok, a néhány héttel ezelőtti beszámoló szerint idén szerényebb a futam iránti érdeklődés.

A taxisok a tavalyi árakon fuvaroznak

A taxis cégek is megérzik a turistaforgalom csökkenését ebben az évben. Ezt jelzi, hogy például a Citytaxi nem tervez áremelést erre az időszakra, ugyanannyiért viszik ki az utasokat a Hungaroringre, mint tavaly: 8500 forintért.

Az EURent autókölcsönző viszont kifejezetten optimista, már most teljesen kihasznált a flottájuk. Elsősorban a kis- és középkategóriás autók forgalma nő ilyenkor, napi díjuk 25-35 ezer forint között mozog. A Hertznél csak az augusztusi árak magasabbak, tekintet nélkül a Forma-1-es futamra. Náluk elsősorban a kisbuszok forgalma nő meg ilyenkor, ezek naponta 150 euróba kerülnek.

Négynapos matrica miatt kevesebb a bevétel

Az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) idei bevételkieséséhez némileg hozzájárul az, hogy a magyar futamra közúton érkezők is minden bizonnyal a négy napra szóló, ezer forintos matricát szerzik be, míg tavaly még a kilencnapos bérletet vették meg. Emiatt idén a felére csökken az autópálya-társaságnál az esemény kapcsán keletkező bevétel.

Ha a korábbi évek ideálisnak mondott, három nap alatt kétszázezer közeli nézőszáma megismétlődne Mogyoródon, az mintegy húszmillió forinttal gyarapíthatja az ÁAK kasszáját, a kedvezményes bérlet nélkül viszont ennek a duplája folyna be.