Klaudia
-4 °C
2 °C

Veszélyben a magyar Forma-1?

2006.04.05. 07:40
Az Európai Bizottság eljárást indít négy tagállam, köztük Magyarország ellen, mert megsértették a dohányreklámra vonatkozó uniós szabályokat.

Magyarország bár elismeri a dohánytermékek reklámozásának tilalmát, különleges körülmények között mégis engedélyezi, például gazdaságilag fontos eseményeken, mint a Forma-1-es nemzetközi autóverseny.

Az Európai Unió 2003-ban elfogadott, és tavaly júliustól kötelező szabályozását mind a négy tagállamban főként a sportesemények szponzorjainak igényére sértették meg. Olaszországnak, Spanyolországnak, Csehországnak és Magyarországnak két hónapon belül kell válaszolnia a brüsszeli figyelmeztetésre és elfogadható indoklás hiányában módosítania a törvénykezésén. Ha ezzel továbbra is adósak maradnak, akkor az eljárás következő lépéseként a bizottság megindítja a pert az EU luxemburgi bíróságán.

Brüsszel egyúttal Luxemburgot és Németországot is elmarasztalja, mert nem számoltak be arról, hogy miként szereztek érvényt a tilalomnak. A szóban forgó szabály megtiltja a dohánytermékek reklámozását az írott sajtóban, rádióban (a tévében már korábban tiltott volt), interneten és a nemzetközi sporteseményeken, amelyek külföldön is nézhetők. A nem határokon átnyúló hatású médiumokban, mozikban, hirdetőoszlopokon, használati tárgyakon (hamutartó, napernyő) történő reklámozás tiltását, illetve engedélyezését a szabály nemzeti hatáskörben hagyta.