Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Jó erőben zárja a hetet a forint

2006.10.13. 16:34
Semmi nem szólt a forint esti rallija mellett, de a lényeg, hogy az árfolyam 265 alá került.

Bár napközben úgy tűnt, a tegnap este elért 265 forint alatti euróár nem lehet tartós, és az árfolyam 265-266 között ingadozott napközben, késő délutánra a magyar pénz ismét váratlanul felerősödött. A kurzus tegnap este elérte a 264,30-as szintet is, most fél öt magasságában 264,50-en volt.

Nincs logikus magyarázat

Az Index által megkérdezett kereskedők és elemzők nem tudták mivel magyarázni a másodszor előforduló esti, az elmúlt időszakhoz mérten rendkívüli erősödést. Ennek sem makrogazdasági okai, alapjai nincsenek, sem kereskedéstechnikai háttere nem látszik. Ez utóbbira példa lehetett a 270-es szint áttörése, amely után sok tranzakciót le kellett zárni, hiszen az ügyletek jelentős részét az elmúlt időszakra azzal a feltétellel kötötték, hogy a forint 270-280 közötti sávban mozog majd az euróval szemben. Éppen ezért bár pszichikai értelemben fontos, a 265-ös szinthez nem is kapcsolódtak jelentősebb számban ilyen ügyletek.

Az értetlenséget tovább növelheti, hogy ma a dollárt erősítő amerikai makroadatok láttak napvilágot, ezek pedig jellemzően gyengítik a feltörekvő piaci országok, így Magyarország devizáját, mivel a befektetők pénzük egy részét átcsoportosítják.

Hosszabb táv

Hosszabb távon azonban a mai nap aligha változtat azon, amit az Indexnek Lányi Bence, a Raiffeisen elemzője tegnap, csütörtökön mondott: az árfolyam alakulásában számos kockázati tényező inkább a gyengülés irányába mutat. Ilyen a Moody's várható - akár kétfokozatú - leminősítése, s a tény, hogy október 23-án jelentős ellenzéki megmozdulások várhatók.

Ez utóbbiak bár aligha jelentenek veszélyt akár a kormányzat összetételére vagy a reformok alakulására nézve, a külföld szemében mégis kockázati tényezőként jelentkeznek. Emellett a most bejelentett egészségügyi reform azt mutatja, a kormányzatnak jelentős szakmai ellenállással is meg kell küzdenie, ami lassíthatja az április 10-ig Brüsszel felé is elszámolandó reformok kibontását. Ezek alapján az elemző szerint az év végén is inkább a 270 környéki, mintsem a 265 közeli euróárra lesz nagyobb esély.