Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bivalyerős a forint

2008.05.29. 10:16
Öt éves csúcsot döntött a forint, egyetlen rövid időszakban, 2002-2003 fordulóján volt hasonlóan erős a magyar pénz: reggel az euró ára 241 forint alá süllyedt, így közvetlenül a februárban eltörölt sáv erős oldalához, a 240-es szinthez került az árfolyam.

Újabb erősödéssel indult a kereskedés forintpiacon: az euró ára 240,70-ig is lement, tíz óra körül 240,90-nél mozgott. Ez öt éves csúcsot, illetve voltaképpen minden idők második legerősebb forintárfolyamát jelenti.

A szlovák korona sávjának elmozdítása az erősebb korona irányába csütörtök reggel a koronát is rekorderősre emelte. Samu János, a Concorde makroelemzője szerint azonban ez bár segíthette, hogy forint is szárnyaljon, alapvetően csak a piacon fontos, de hangulati elemként játszott szerepet. A szakértő szerint a forint elmúlt időszakban mutatott erősödése mögött az áll, hogy korábban sokan nyitottak az árfolyam gyengülésére, akár 280-as euróár feletti szintekre játszó pozíciókat. Miután a néhány hónapja még többek által várt-jósolt gyengülés elmaradt, ezekből az ügyletekből most sorra kihátráltak a befektetők.

Ez a folyamat azonban arra is felhívja a figyelmet: nem az ország gazdasági helyzetének vagy annak megítélésének változása áll a forint erősödése mögött. Így az, hogy a szárnyalás meddig tarthat, illetve tartós marad-e az erős forint, vagy az árfolyam visszamegy a 250 körüli, fölötti szintekre, azon múlik, változik-e a befektetők hozzáállása, megítélése a magyar inflációs és növekedési folyamatokat illetően.

A forint utoljára 2003 elején volt ilyen erős, akkor egy még 2002 őszén indult folyamat vezetett oda, hogy átmenetileg az akkor még 234 forintos sávból is kilépett az esti kereskedésben az árfolyam (ezt elvileg a jegybanknak meg kellett volna akadályoznia.) 2003 januárjában 235 forint körül mozgott az euró ára.

Mi történt Pozsonyban?

A szlovák hatóságok az uniós intézmények egyetértésével 15 százalékkal erősebb szintre, 30,126-ig tolták el a korona központi árfolyamközép szintjét. A lépéssel a ą15%-os árfolyamsáv közepe éppen az eddigi erős sávszél lett, további teret nyitva az erősödésnek (az új sáv erős széle 25,6071-nél van az euróval szemben). A szerda este meghozott döntés nyomán csütörtök reggel máris új rekordot állított fel a korona, a korábbi sávszél erős oldala alatt, 30,080-on is jegyezték az eurót.

A portfolio.hu értékelése szerint A lépés időzítése meglepő, hiszen ilyen változtatásokra többnyire hétvégén szokott sor kerülni. Nem kizárt, hogy az egyre erőteljesebb piaci várakozások miatt nem akart addig várni a kormány és a jegybank, nehogy intervencióra kényszerüljön a sávszélen.

A lépés annyiban nem meglepő, hogy Robert Fico miniszterelnök több alkalommal is említette: a cél a minél erősebb árfolyamon történő csatlakozás az eurozónához, ami egyébként enyhítheti az alacsony infláció fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat is. Az új központi paritás akár már a konverziós árfolyam is lehet, vagy a könnyebb számolás kedvéért lehet, hogy 30.00 lesz az átváltási arány. Erről július 8-án dönt a Miniszterek Tanácsa.

Tolták már

A korona árfolyamsávját ezelőtt 2007. március közepén tolták el az erős irányba 8 százalékkal, vagyis az ERM-II. rendszerbe való belépés (2005. november) után kétszer is mozdítottak a központi paritáson a hatóságok. Az Európai Központi Bank (EKB) által kiadott mostani indoklás kiemeli, hogy a lépésre a reálgazdasági fundamentumok fejlődése teremt alapot, vagyis a szlovák gazdaság gyors fejlődése elbírja a korona jelentős reálfelértékelődését.