Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Újabb csúcson a forint

2008.07.17. 18:15
Csak kisebb megakadás volt a ma délelőtti gyengülés - utólag így összegezhető az elmúlt két nap forintpályája. Pedig igazából úgy tűnt, hogy a forint a héten megnyugszik a 230-233 közötti sávban, ám ma délután egy újabb rohammal 229 egységig szaladtak az euróval szembeni jegyzések.

A kedvező amerikai részvénypiaci zárás, illetve a régiós devizák (zloty, cseh korona) tegnapi újabb történelmi csúcsa már előrevetítette, hogy a forintot nem nagyon menti meg semmi attól, hogy múlt délutáni erősödését folytatva a 230-as szint alá süllyedjen az árfolyama. Aztán a nap első felét mégis a 231-es szint táján töltötte a forint, amiben az is közrejátszott, hogy a megjelenő béradatok tovább csökkentették annak az esélyét, hogy a jegybank hétfőn kamatot emel. Az utóbbi időben megfigyelhető volt, hogy az inflációs szempontból gyenge adatokra a forint rendre gyengült, mert a piac előre "beárazta" a kamatemelési lépést. A mai kereseti statisztika viszont az infláció szempontjából inkább biztató volt.

Ugyanakkor a hangulat érezhetően nem volt borús már ekkor sem: a 10 éves kötvényeket erős kereslet mellett (szépen csökkenő hozamokon) vitték el. Kettő óra után aztán mindez jelentkezett a forint árfolyamában is.

Először a kritikus szintet áttörve 229,5 és 230 között ingadozott az árfolyam, majd három óra előtt a 229-et is "megkóstolta" az kurzus. (A 229.04-es szint az euróval szemben történelmi mélypontot jelent - bár egyes adatbázisokban egy kedd hajnali 228,5-es ajánlatot is számon tartanak, ez azonban akkor olyan kiugró érték volt, hogy vélhetően nem született kötés.) Az erősödés hatására újra 145 forint alá süllyedt egy dollár ára a bankközi piacon, az euróért zárás környékén - a logikus visszapattanás után - 229,5/229,7 forintot adtak a bankközi piacon.

A rohamot az is segítette, hogy Veres János pénzügyminiszter bejelentette, a kormány az idei GDP-arányos költségvetési hiánytervet 4 százalékról 3.8 százalékra csökkenti. A piacon egyébként egyre inkább kezd meghonosodni az a nézet, hogy a hiány még ennél is jó pár tizeddel kisebb lehet, ha nem indul el a költekezés év végén.

A nemzetgazdasági finanszírozási igényének folyamatos csökkenésének pedig vannak közvetlen következményei: A forintpiac kereslet-kínálati viszonyait nézve ugyanis fundamentálisan benne lehet még a folyamatokban az erősödés. Ahogy arra Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója hívta fel a figyelmet: "a devizahitelezés a finanszírozási szükségleteinket bőven fedezi, ami nemhogy erősen tarthatja a forintot, de talán tovább is nyomja lefelé az árfolyamot."

Az persze jó kérdés, hogy ez mennyire lenne ínyére a jegybanknak. A Portfolio.hu mai felmérése szerint az elemzők többsége a mostani kurzussal 2010 elejére elérhetőnek látja a 3 százalékos inflációs célt. Ha ezt a jegybank is így gondolná, nemhogy a további kamatemeléseknek lenne vége, hanem akár a lazítás is hamarabb elkezdődhet. A várható hozamcsökkenés a kötvénypiacra csábíthat vissza sok külföldi vevőt, ami pedig szintén a forintot erősítheti.

Látható tehát, hogy sok olyan tényező van (devizahitelezés, állami finanszírozási igény csökkenés, lassan kibontakozóban lévő hozamcsökkenési trend, javuló nemzetközi pénzpiaci hangulat), ami magyarázza, miért is erősödik a forint. Kérdés, hogy holnap milyen napra virradunk. A 229-es szinten újabb "stop-lossok" (előre kikötött határértékek) ütődhetnek ki, így ennek elérése esetén újabb kis lökést kaphat a forint.