Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Megalapozatlanok az ellenzék forrásteremtési tervei?

2003.11.10. 08:31
A 2004-es költségvetés tervezetéhez benyújtott mintegy 1400 fideszes módosító indítvány teljes forrásigénye eléri a 730 milliárd forintot, miközben azok nem biztosítják megfelelően a többletkiadások fedezetét - véli Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.
Bár a célok helyességét nem vitatja a kormány, a fideszes javaslatok kivitelezhetetlenek, mivel az esetek többségében ugyanazt az előirányzatot - például a gázárral kapcsolatos energiakompenzációra szánt 35 milliárd forintot - csoportosítanák át, amit a költségvetés is tartalmaz.

Tartható a menetrend

Az államtitkár szerint megalapozatlan a többi ellenzéki "forrásteremtési" kísérlet is: a 25 milliárd forintos informatikai célelőirányzat terhére 91 milliárdnyi igénylés érkezett, míg a jövőre kibocsátásra kerülő állampapírok esetében jelentős kamatcsökkenéssel számoltak. A Fidesz az alultervezett infláció miatt 120 milliárd forintos többletet vár, ezzel szemben Veres szerint a 2004-re vonatkozó 5,8 százalékos inflációs prognózisából nem engedhet a kormány, mivel az negatívan befolyásolná a várakozásokat.

Az államtitkár szerint tartható a költségvetési zárószavazásra tervezett december 15-ei időpont. A módosító javaslatokról eszerint a december 8-ával kezdődő héten - akár újabb plenáris ülésnap beiktatásával - mindenképpen döntenek a honatyák.

Tükörcsomag és központi csomag

A Fidesz képviselői 18. életévüket betöltött felnőtt állampolgárok, akiknek joguk van az általuk fontosnak tartott területekre átcsoportosításokat javasolni - reagált a Napi Gazdaságnak Varga Mihály, a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke. A nagyobbik ellenzéki párt képviselője szerint az általuk legfontosabbnak tartott területekre, így az önkormányzatok finanszírozására és a versenyképesség növelésére összesen 370 milliárd forintot csoportosítanának át, amelynek mindenképpen megvan a fedezete.

Varga nem tart attól, hogy a rekordmennyiségű módosító indítvány miatt csúszik a költségvetés elfogadása. Tavaly is hasonló mennyiségű - csaknem 1200 - indítványt tárgyalt a Tisztelt Ház. Varga szerint az 50 milliárd forintos - a Medgyessy-kormány ígéreteit megvalósítani szándékozó - tükörcsomagot és a párt legfontosabb követeléseit tartalmazó központi csomagot mindenképpen megszavaztatják a plenáris ülésen is a képviselőkkel.

A további mintegy 1000 indítvány sorsáról várhatóan ma döntenek: az Országgyűlés bizottságaiban egyharmados szavazati arányt elért javaslatokról a benyújtó képviselőkkel egyeztetve határoznak, míg a bizottsági támogatást sem kapó indítványokat valószínűleg visszavonják.