Sára, Márió
2 °C
6 °C

Most a legerősebb a forint

2006.08.09. 12:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Ideális esetben a forint/euró árfolyam az év végére beállhat a stabil, 265-270 közötti sávba, de ehhez elfogadható konvergenciaprogram kell. A mostanáig elért erősödés még nemzetközi okokra vezethető vissza, de hamarosan újra hazai ügyek kerülnek fókuszba. A következő rövidebb időszakot tekintve alighanem most a legerősebb a forint.

Erősödött szerda reggel a forint, az euró ára egész délelőtt 270 alatt volt, 269,20-269,80 forint között mozgott. A magyar deviza így azonnal leküzdte tegnapi enyhe gyengülését: kedden délután az euró ára 270,25/40 forint volt. Az erősödés mögött egyértelműen az amerikai Fed magyar idő szerint tegnap esti, az 5,25 százalékos kamatot helybenhagyó döntése áll. A szakértők nem számítanak arra, hogy a jelenlegi szintnél érdemben tovább erősödne a forint. Szerdán mindenesetre késő délután 269,50-en állt meg a hazai kereskedés.

Támasz

A piacokat nem lepte meg a döntés. Miközben néhány héttel ezelőtt még teljes volt a bizonytalanság a jegybank szerepét betöltő intézmény várható döntését illetően, az elmúlt időszakban napvilágot látott, a gazdaság lassulására mutató munkaerő-piaci és GDP-adatok fényében a piac már alig 20 százalékos esélyt adott annak, hogy tovább emelkedik az amerikai kamat - mondta az Indexnek Trippon Mariann. A CIB vezető elemzője hangsúlyozta: éppen ez a várakozás nyújtott támaszt már az elmúlt napokban is a forintnak, a magyar deviza erősödésének.

A döntésben ugyanakkor kedvezően értékelhető az egyébként ugyancsak meglepetés nélküli kommentár is: a Fed nem szűkítette be saját mozgásterét, továbbra is a következő időszakban nyilvánosságra kerülő új adatoktól teszi függővé lépését. Az elemző szerint biztosra vehető, hogy szeptemberben nem lesz újabb emelés, és kérdéses, hogy decemberre sor kerül-e ilyen lépésre, hiszen az eddig monetáris szigor mostanra érzékelteti a gazdasági növekedést visszavető hatását. A Fed kettős présben van emiatt, illetve az egyre magasabb infláció eredményeként, de ez utóbbi részben a magas világpiaci energiahordozó- és olajárakra vezethető vissza, amelyek ellen nem biztos, hogy a monetáris kondíciók további szigorítása a megfelelő eszköz.

Itthon kell figyelni

Segíthet viszont a forinton. Nyeste Orsolya, az Erste vezető elemzője úgy véli, az MNB jelzése, amely alapján további kamatemelés várható augusztus végén, támaszt ad a forintnak. Szerinte addig nem is várható érdemi változás az árfolyamban, különösen, ha figyelembe vesszük a jelenlegi, alacsony forgalom mellett zajló nyári kereskedést. A forint nyár végéig mindkét szakértő szerint beállhat a 270-275 közötti sávba, de a gyengülésre nagyobb esély van, mint az erősödésre.

Az azután következő időszakban viszont a konvergenciaprogram és annak brüsszeli fogadtatása lehet döntő az árfolyam alakulását tekintve is, azaz ismét hazai fejlemények kerülnek fókuszba. Ideális forgatókönyv esetén mindkét szakértő 265-270 forint közé várja az euró árát az év végére. Trippon Mariann szerint a 250-es árszinttől jó időre búcsúzhatunk, de hangsúlyozta, a 260-270 közötti, jövőre várható szint a magyar gazdaság fundamentumait tekintve egészségesebbnek is mondható, és nem akadályozza az inflációs célkitűzések elérését sem.