Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyengült a forint, esik a tőzsde

2006.09.18. 09:41
Átmenetileg gyengült a forint a balatönőszödi felvétel nyilvánosságra kerülése után, jelentősebb esés azonban csak akkor várható, ha komolyabban felmerül a miniszterelnök lemondásának lehetősége. A tőzsde 1,6 százalékos mínusszal kezdett.

Kismértékű gyengülést mutat a forint árfolyama a bankközi forintpiacon a hétvégi események után. A balatönőszödi felvétel nyilvánosságra kerülése meg-, illetve felrázta a hazai politikai erőket, egyelőre még az élesebb kirohanások időszakát éljük. A forint jelentősebb gyengülését az okozhatná, ha komolyabban felmerülne a miniszterelnök lemondásának lehetősége.

A péntek délutáni 271 euró/forint körüli szintek után ma reggel 273 fölött is jegyezték a hazai fizetőeszközt. Fél tízkor 272,5 körül folyt a kereskedés. A gyengülés mértéke az egy százalékot is csak átmenetileg érte el, ami mutatja, hogy a piacot egyelőre nem rázták meg jobban a bejelentések. A Portfolio.hu véleménye szerint amíg Gyurcsány pozíciója nem kérdőjeleződik meg komolyabban, addig az árfolyam érdemi gyengülésétől a hétvégi események miatt nem kell tartani.

Az állampapírpiacon sem tapasztalhatunk pánikot, a hozamszintek 5-10 bázisponttal emelkedtek a péntek délutáni mértékhez képest. Az alábbi táblázat a reggeli piac főbb összefoglaló adatait mutatja.

Mínuszban a tőzsde

A pesti börze a nemzetközileg uralkodó optimista hangulat ellenére erős eladói nyomással kezdte a napot, ennek köszönhetően a BUX jelenleg 1,6 százalékos csökkenéssel 22 490 ponton áll. A régióban nyugodtak a kedélyek, az RTS 0,4 százalékos erősödést mutat jelenleg. A főbb részvények közül az ismét lefelé induló olajárak hatására a Mol percek alatt 20 750 forintig esett, jelenleg pedig 1,7 százalékos csökkenéssel 20 900 forinton áll.

Az OTP piacát sem kímélték a befektetők, a nyitást követően gyorsan 2 százalékot veszítettek értékükből, azonban ezt követően már rendeződni látszik a bankpapír, amely jelenleg már csak egyszázalékos eséssel 6830 forinton áll.

A gyógyszergyártók is estek

A gyógyszergyártókat sem kímélték a befektetők, az Egis 1,9 százalékkal 31 100 forintig esett, miközben a Richter 0,8 százalékot veszített értékéből.

A kisebb részvények közül a Fotex a kezdeti kisebb pánikhangulatnak köszönhetően közel 3 százalékos esett, azonban jelenleg már csak 1,7 százalékos mínuszt mutatnak a társaság részvényei. Eközben a Rába 1,4 százalékot, a Synergon pedig 1,8 százalékot veszített értékéből.