Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Gyengült a forint, esik a tőzsde

2006.09.18. 09:41
Átmenetileg gyengült a forint a balatönőszödi felvétel nyilvánosságra kerülése után, jelentősebb esés azonban csak akkor várható, ha komolyabban felmerül a miniszterelnök lemondásának lehetősége. A tőzsde 1,6 százalékos mínusszal kezdett.

Kismértékű gyengülést mutat a forint árfolyama a bankközi forintpiacon a hétvégi események után. A balatönőszödi felvétel nyilvánosságra kerülése meg-, illetve felrázta a hazai politikai erőket, egyelőre még az élesebb kirohanások időszakát éljük. A forint jelentősebb gyengülését az okozhatná, ha komolyabban felmerülne a miniszterelnök lemondásának lehetősége.

A péntek délutáni 271 euró/forint körüli szintek után ma reggel 273 fölött is jegyezték a hazai fizetőeszközt. Fél tízkor 272,5 körül folyt a kereskedés. A gyengülés mértéke az egy százalékot is csak átmenetileg érte el, ami mutatja, hogy a piacot egyelőre nem rázták meg jobban a bejelentések. A Portfolio.hu véleménye szerint amíg Gyurcsány pozíciója nem kérdőjeleződik meg komolyabban, addig az árfolyam érdemi gyengülésétől a hétvégi események miatt nem kell tartani.

Az állampapírpiacon sem tapasztalhatunk pánikot, a hozamszintek 5-10 bázisponttal emelkedtek a péntek délutáni mértékhez képest. Az alábbi táblázat a reggeli piac főbb összefoglaló adatait mutatja.

Mínuszban a tőzsde

A pesti börze a nemzetközileg uralkodó optimista hangulat ellenére erős eladói nyomással kezdte a napot, ennek köszönhetően a BUX jelenleg 1,6 százalékos csökkenéssel 22 490 ponton áll. A régióban nyugodtak a kedélyek, az RTS 0,4 százalékos erősödést mutat jelenleg. A főbb részvények közül az ismét lefelé induló olajárak hatására a Mol percek alatt 20 750 forintig esett, jelenleg pedig 1,7 százalékos csökkenéssel 20 900 forinton áll.

Az OTP piacát sem kímélték a befektetők, a nyitást követően gyorsan 2 százalékot veszítettek értékükből, azonban ezt követően már rendeződni látszik a bankpapír, amely jelenleg már csak egyszázalékos eséssel 6830 forinton áll.

A gyógyszergyártók is estek

A gyógyszergyártókat sem kímélték a befektetők, az Egis 1,9 százalékkal 31 100 forintig esett, miközben a Richter 0,8 százalékot veszített értékéből.

A kisebb részvények közül a Fotex a kezdeti kisebb pánikhangulatnak köszönhetően közel 3 százalékos esett, azonban jelenleg már csak 1,7 százalékos mínuszt mutatnak a társaság részvényei. Eközben a Rába 1,4 százalékot, a Synergon pedig 1,8 százalékot veszített értékéből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!