Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A fővárosi távfűtés ősszel drágul

2003.08.15. 08:42
Bár Demszky Gábor fővárosi főpolgármester a héten azt közölte, hogy fellép a távfűtés áfájának emelése ellen, Budapesten mégis drágul a távhő. Sőt, a nyolcszázezer budapestit érintő emeléssel a januárt sem várják meg. A legalább három százalékos, de akár tíz százalékot is elérő drágulást októberre időzítették.
Idén 6,6 milliárd forintot fizetnek a fogyasztók a távhő árának áfájából a költségvetésbe, tájékoztatott a pénzügyminisztérium. Jövőre pedig - az árnövekedéssel együtt - 15 százalékos áfával számolva 8,8 milliárd folyik be a büdzsébe, míg 23 százalékos áfával ez 13,6 milliárd forint lenne, közölték a PM-nél.

Az áfakulcs marad, az ár mégis emelkedik

A miniszterelnök döntése alapján lekerül a napirendről a távhőszolgáltatás áfájának a kérdése, így marad a középső áfakörben. Ez jelenleg 12 százalék, ám jövőre a tervek szerint 15 százalékra emelkedik. A szakemberek szerint a távhő áfáját többek között azért kell a középső áfakategóriában tartani, mert a földgáz ára is ebbe a kategóriába tartozik, és nem szerencsés a két fűtési fajta áfáját különbözővé tenni.

A fővárosban egyébként 2001 októbere óta nem emelték a távhő árát, és a Főtáv Rt. tájékoztatása szerint idén októberben egy számjegyű emelés várható. Mindez azért is szükséges lenne, mert az árak 2001 óta nem követik az inflációt, illetve mert a három százalékos fejlesztési díj helyett egy százalékot számítottak 2001-ben.

Ősszel nem minden szolgáltató emel?

A Főtáv szerint egyébként azon szolgáltatók, amelyek a közelmúltban hajtottak végre fejlesztéseket, vagy emeltek árat, vélhetően ősszel nem emelik újra a távhő árait. A fogyasztóknál így csak a háromszázalékos áfaemelés jelentkezik, és csak azt kell többlettehernél fizetniük.