Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Dupláját érheti a Fotex

2007.02.15. 08:07
Részvényenként közel 1300 forintot ér a Fotex ingatlanvagyona - derült ki a gyorsjelentésből. A papír tőzsdei kurzusa ennek hatására 15 százalékos limittel 785 forintra emelkedett.

A szerdán megjelent gyorsjelentésben a részvényesek várakozásainak megfelelően végre a menedzsment is alátámasztotta a Fotex-ingatlansztorit, a jelentős ingatlanvagyonnal rendelkező cégcsoportot ugyanis már egy ideje nem a kereskedelmi tevékenysége alapján értékelik sem a befektetők, sem az elemzők. (Pedig a társaság alapjait még fotószolgáltatásokat nyújtó cégként tették le 1984-ben...)

A cégvezetés a 20 oldalas írásban ugyan csak egy oldalon foglalkozik az állománnyal, de abból több minden kiderül. Eszerint a csoport ingatlanportfóliója 252 darab önálló ingatlanból áll, amely közel ezer bérbe adható területet foglal magában - egy bevásárlóközpontban vagy áruházban értelemszerűen több kisebb egység is található -, összesen 860 ezer négyzetméter a belterületi föld és 377 ezer négyzetméter a felépítmény. Az utóbbiból mintegy 144 ezer négyzetméter kereskedelmi értékesítésre vagy szolgáltatásra hasznosítható, döntően külső partnereknek bérbe adott terület, amely a Domus tevékenységi körének átalakításával tovább nő majd, persze a saját használatú területek rovására.

Felépítményes ingatlanok

A felépítményes ingatlanok között jelentős részt képviselnek a raktárak és az egyéb logisztikai célú épületek, de van sportlétesítmény, szálloda, hanglemezstúdió és 7 ezer négyzetméternyi irodaház is. A cégben jelentős értéket képviselnek a jó elhelyezkedésű, nagy területű telkek és belterületi ingatlanok, különösen, hogy ezek közel harmadán középtávon további 500-750 ezer négyzetméternyi ingatlan építhető.

A legfontosabb, hogy a cégvezetés felmérte az ingatlanvagyon értékét is, amit óvatos kalkulációval mintegy 90 milliárd, azaz részvényenként 1273 forintra becsülnek. Mint kiemelik, ezen érték nem tartalmazza a belterületi felépítményes ingatlanok telekértékét, ezen belül a középtávon fejleszthető, illetve továbbfejleszthető, de felépítménnyel rendelkező belterületi földterületek értékét sem.

További emelkedés lehetséges

Egy évvel ezelőtt egyébként két elemzés is foglalkozott az ingatlanvagyonnal, az Equilor 544 és 674 forint közé tette a részvényenkénti értékét, a Concorde korrigált nettó eszközérték alapon - 30 százalékos likviditás miatti diszkonttal - pedig 1200 forintban határozta meg egy Fotex-papír értékét.

Az utóbbi brókercég már a gyorsjelentésre is reagált, szerinte a tegnapi 15 százalékos drágulás után akár további emelkedés is lehetséges, hiszen a régiós ingatlancégek nettó eszközértékükön vagy akár a felett is forognak. Persze utóbbiaknál a fejlesztési tevékenység a meghatározó, míg a Fotexnél ez eddig nem volt jellemző. Kiemelik, intézményi befektetők esetében az osztalék vagy annak ígérete is fontos lenne, ilyet pedig Fotex-részvényes még nem nagyon látott.

Kivonul a kereskedelemből

Visszatérve a gyorsjelentésre: a Fotexnél tavaly folytatódtak az átalakítások, amelynek keretében a cég kivonul a hagyományos kereskedelemből. Így nem is csoda, hogy az árbevétel több mint felére csökkent, hiszen a műszaki kiskereskedelemmel már felhagyott a cég, sőt az optikai üzletág is csak a bázisadatokban szerepel. Elsősorban az utóbbiak az okai annak is, hogy az üzemi eredmény több mint 600 millióval csökkent az egy évvel ezelőttihez képest, és mínuszba fordult.

Ehhez még hozzájött, hogy 2005-ben 8 milliárdot hoztak a pénzügyi soron olyan egyéb tételek, mint az üzletrész- vagy külföldi leányvállalat-eladások, de a Keravill konszolidációs körből való kivezetése is hozott akkor a konyhára. A mostani pénzügyi mínusz és az adófizetés után pedig 808 millió forintos veszteség maradt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!