16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

A Mol és az OTP a Forbes-listán

2006.04.03. 07:45
A Forbes magazin kétezres vállalati rangsorában két magyar cég, a Mol és az OTP is szerepel. Mindkét társaság az első ezerben van, a régió vállalatai közül a legjobb eredményt a magyar olajcég érte el. Az árbevétel, profit, cégvagyon és piaci érték alapján összeállított rangsort a Citigroup vezeti a GE, a Bank of America és a AIG előtt.
Az idén is a világ legnagyobb bankja, a Citigroup áll a Forbes idei vállalati világranglistájának élén, de a következő helyen is egyesült államokbeli vállalat áll: a General Electric, a Bank of America és az AIG biztosító. Az árbevételt, a profitot, a cégvagyont és a piaci értéket egyaránt figyelembe vevő 2000-es listán bankból van a legtöbb (310 cég 6 millió alkalmazottal).

Az árbevételi listán azonban az idén újra az olajcégek viszik el a pálmát, 2738 milliárd dolláros 2005-ös összbevétellel (a listán szereplő bankok összforgalma 2179 milliárd dollár volt). A világ legnagyobb piaci értékű vállalata, az összesített lista hatodik helyén álló, több mint 360 milliárd dollárt érő Exxon Mobil az árbevételi listán is az élen végzett, 328 milliárd dollárnál nagyobb forgalommal.

Az autógyártók közül a Toyota tizenkettedik helye nem meglepetés, a két nagy amerikai rivális azonban már sokkal gyengébben muzsikált: a tavaly a világ vállalatai közül az ötödik legnagyobb bevételt produkáló General Motors csupán 526-dik, a Ford pedig 133-dik. A BMW és a Renault jóval előkelőbb helyen végzett: a bajor cég a 91., a francia csoport a 95. helyre futott be. Az európai cégeket tekintve a legjobb helyezést két olajcég, a Royal Dutch/Shell (7.) és a BP (8.) érte el, majd a pénzügyi iparág képviselői jönnek: a UBS (10.) és az ING Group (11.).

A 2000-es listára két magyar cég került fel: a régió legjobb helyezését elérő Mol, valamint az OTP. Lengyelországot az első ezerben szintén a PKN olajvállalat a PKO bank képviseli, de a lista második felében, az 1579. helyen megtalálható a KGHM Polska bányavállalat is. Szlovák cég a világ legjobbjai között nem található, Csehország egyetlen helyezettje a CEZ áramszolgáltató.  • Hírek
  • Hírek