Emőke
-4 °C
9 °C

Dögmeleg és nyugalom Ferihegyen

2005.07.29. 16:55
Nyugalommal fogadják az utasok a légiközlekedési dolgozók sztrájkját: általában kevesebb mint egy órát késnek a gépek, akiknek meg lenne okuk az idegességre, azok cserkészek.

Ferihegy 2B terminálján nincs az átlagosnál nagyobb tömeg, vagy ha mégis, alig észrevehető. Ami feltűnik, hogy a normálisnál sokkal melegebb van, de az információn megtudjuk, hogy nem romlott el a légkondicionáló, hanem ilyen: legyőzi a 37 fok. A információs pult előtt találunk pár vizespalackot, amiből akár ihatnánk is, de inkább azoknak szánják, akik épp elájulni készülnek. Ilyeneket azonban nem láttunk sehol.

Átlagos dögmeleg


Nézegessen éneklő cserkészeket!
A gépek kis késéssel indulnak, átlagosan ötven perccel kell a szokásosnál többet várni, kivéve azoknak, akik a Sky Europe londoni járatával utaznának: az a negyed kettes indulás helyett csak négykor indul. Mivel Angliában most cserkésztalálkozó van, a meleg mellett még egy furcsasággal találkozunk: egy, a váróterem közepén ücsörgő cserkészcsapattal.

Egész nyugodtan tűrnek, ha például focidrukkerek rekedtek volna a budapesti kánikulában, már biztos elégettek volna elevenen néhány légi-utaskísérőt, ők meg énekelgetnek, gitározgatnak, csörgőznek.

Ment a hűtlen nehéz fejjel.
Visszamenne, de õ már nem kell,
Érzi hálátlan lett sorsa,
Keserű könnye arcát mossa.

Eddától a Hűtlen, vagy a Csinibabából ismert Élj vele boldogan, és még jó pár hasonló dal váltogatja egymást, ez tölti meg az egész repteret. Az egyikőjük elmondja, hogy már 11-kor kijöttek, tehát már legalább négy órája énekelgettek. Először repül, mondja, de cserkészhez méltóan nem dühöng, legfeljebb morcos. Mindenesetre nem kedveli a légiirányítókat.

Mindenki nyugodt

Egy család Hollandiába utazna, de negyven percet késik a gépük. Hallották a rádióban, hogy sztrájkolnak a légiirányítók, ezért nem is izgulnak, hiszen minek. Nem ideális riportalanyok, semmi hisztéria, a család maga a megtestesült nyugalom.

A bejárat előtt holland fiatalok focizgatnak, vagy fejelgetik egymásnak a labdát félmeztelenül, jól szórakoznak. Őket sem érdekli a várakozás, tíz perces késés nem nagy ügy, mondják, amin még az sem változtat sokat, hogy az ő gépük ötven perccel indul később.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elveszik a kamerák között. Elmondja, hogy nem állapodtak meg a reptérrel, és az sem nyugtatta a kedélyeket, hogy az elmúlt napokban a Budapest Airport hét dolgozót elbocsátott, ráadásul az ÁPV Rt. nem biztosította a kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzést sem. Az ideiglenesen riasztott 25 alkalmazott szerinte csak részben tudja enyhíteni a sztrájk hatásait.

Beugrunk a kávézóba, félliteres üdítő 665 forint. Kólát viszünk, aztán belépőt veszünk az emeleti kiugrónál, 250 forintért, és a fémkapun áthaladva nézegetjük a várakozó gépeket. Forróság van, a betonlapok szikrázzák a hőséget. Ilyenkor jobb is sztrájkolni, mint dolgozni.