Szilvia
5 °C
16 °C

Újra 260 alatt az euró

2008.03.12. 17:16
Tegnap már benézett a 260 forint/eurós szint alá is a hazai valuta, ma pedig egy kora délutáni gyengülési időszakot leszámítva folyamatosan az alatt tanyázott, délután 4 órakor már 259 forintnál is kevesebbet kóstált 1 euró. Ez annak fényében érdekes, hogy a két héttel ezelőtti sáveltörlést megelőzően a 266-os szint körül mozgott az árfolyam, és bár a sáv megszüntetése után körülbelül 10 egységnyit erősödött, azóta azonban masszívan a 260-as szint felett mozgott.

Egy hazai és két külső tényező állhat a 260-as szint alatti kurzus mögött - mondja Samu János, a Concorde Értékpapír makroelemzője. A hazai mozgatórugó éppen a sáveltörlés. Az elemző szerint azok a piaci szereplők, akik az MNB és a kormány közös döntése előtt a forint gyengülésére játszottak, a sáveltörlés után szépen fokozatosan elhagyták, elhagyják a piacot. Ez pedig automatikusan az erősödés irányában mutat.

Ez azonban önmagában nem magyarázza meg a mostani felértékelődést. Ennél erősebb mozgatórugó az amerikai jegybank, a Fed tegnapi, más jegybankokkal összehangolt akciója, aminek nyomán a világ pénz- és tőkepiacain optimizmus söpört végig és enyhült az elmúlt napokban, hetekben felerősödött kockázatkerülési magatartás. A harmadik ok ezzel szorosan összefügg: Magyarország a nemzetközi likviditás alakulásának, befektetői hangulatnak van kitéve, és a tőzsdéken beindult részvényvásárlások nem álltak meg a határoknál, a Budapesti Értéktőzsdén is drágultak a papírok, lényegében a mögöttünk hagyott egy-két hét lejtmenetének korrekciójáról beszélhetünk.

Néhány hetes távlatban bármi megtörténhet, a forintot ilyen rövid időtávon elsősorban külpiaci fejlemények mozgatják - magyarázza Samu. Az elemző azonban még ezt figyelembe véve sem számít arra, hogy a 265-266 forint/eurós szint fölé gyengülne a hazai fizetőeszköz. Ez a szint erős támaszul szolgálhat, az elmúlt hetekben-hónapokban többször is sikertelenül próbálta meg átvinni ezt a szintet a kurzus.

Több hónapos időtávon sokkal nagyobb biztonsággal állítható, hogy a forint gyengülését nem nagyon indokolja semmi. A sáveltörléssel az MNB-nek végre megnőtt a tere, hogy kamatpolitikájával megkötés nélkül az infláció ellen harcoljon. Az inflációs veszélyek miatt a forintgyengülést nem lenne szerencsés tolerálnia a jegybanknak saját hitelessége miatt, ez pedig monetáris szigorításban testesülhet meg. Ráadásul fundamentális okai sem látszanak a gyengülésnek, indokol az elemző.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?