Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Füstbe mennek az éttermek

2007.05.08. 06:42
Akár két éven belül Magyarországon is kiszorulhatnak az éttermekből a dohányosok. A vendéglátósok és a cigarettagyártók szerint a szigorítás miatt nem a dohányosok, hanem a vendéglátóhelyek száma fog csökkenni.

Egy éven belül Magyarországon is borítékolhatóan napirendre kerül a közterületen való cigarettázás szabályainak szigorítása. Ennek elébe menve, már most megkezdték lobbitevékenységüket a hazai vendéglátósok, akikhez csatlakozott a cigarettagyártók érdekvédelmi szervezete is.

Véleményük szerint egy átgondolatlan szigorítás komoly károkat okozhat az amúgy is elég labilis és a jelek szerint átalakulás � kifehéredés � előtt álló hazai vendéglátóiparban. Még 2005-ben Kökény Mihály egészségügyi miniszter 2010-re ígért megoldást a hazai közterületi, ehhez kapcsolódóan pedig az éttermekben történő dohányzás szigorítására.

Szép kép és a realitások

A legújabb hírek szerint New York állam, Írország és Olaszország gyakorlatát már 2009-ben átvenné Magyarország is. A kormányzat illetékes hivatalai előtt fekvő nemzetközi felmérések pozitív képet festenek a vendéglátóhelyeken betiltott cigarettázás tapasztalatairól.

A Magyar Vendéglátósok Ipartestülete azonban, amely adatokat kért az említett három államban működő testvérszervezetektől, azt a tájékoztatást kapta, hogy szinte mindenhol komoly forgalomkiesést hozott a szigorítás, miközben nem csökkent szignifikánsan (1-2 százalékkal) a cigarettafogyasztás.

A legautentikusabb adatot az amerikaiak szolgáltatták: New York államban a tiltás hatására 30 százalékkal csökkent a forgalom, ami az éttermi szektorban 28 százalékos létszámleépítést vont maga után, s 71,5 millió dollárnyi adótól esett el a költségvetés. Írország ugyancsak etalonnak tekinthető ez ügyben: az adatok szerint visszaesett a Nagy-Britanniából érkező konferenciaturizmus, 16 százalékkal esett vissza a vendéglátóhelyek bevétele és a szegmensben a munkahelyek 14 százalékát szüntették meg, ugyanakkor nőtt a cigarettafogyasztás.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke szerint az éttermi dohányzás betiltása miatti forgalomkiesés kifejezetten károsan érintené a magyar piacot, hiszen az írekkel, az olaszokkal és az amerikaiakkal ellentétben itthon a lakosság mindössze 20 százaléka jár étterembe, míg az említett országokban 70 százalék. Az ipartestület úgy számol, hogy a hazai vendéglátás (idegenforgalom és vendéglátóipar) a megszorítások miatt már így is 4,5 százalékkal kevesebbel járul hozzá a nemzetgazdasághoz. Ráadásul jelenleg zajlik a szegmens fehéredése, amit önmagában is nehezen visel az ágazat.