Sokkal több állástalan, fele annyi új munkahely

2008.12.04. 13:58
Novemberben 58 munkáltató, 3100 főt érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tett a munkaügyi kirendeltségeken - mondta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) főigazgatója csütörtökön. Egy hónap alatt 5 százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma. A következő hónapokban 13-14 ezer újabb elbocsátás várható.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adatai alapján a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók száma 2000 fővel nőtt az előző hónaphoz képest, 2008-ban eddig ez a legmagasabb havi érték. A bejelentések alapján a legtöbb munkavállalót, 934 főt a közép-dunántúli régióban bocsáthatják el.

A nyilvántartott álláskeresők száma a novemberi zárónapon 446 000 fő volt, ami az előző hónaphoz képest 5 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,2 százalékos (26 100 fős) növekedés.

Pirisi Károly elmondta: a vállalatok jövő évi terveiből látható, hogy a következő hónapokban jelentősen, akár 13 000-14 000-re is növekedhet a leépítéssel érintett munkavállalók száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem hivatalosan bejelentett leépítés, csupán a vállalati szándékok alapján becsült adat. Az csak később, körülbelül 2009 februárjára derül ki, hogy ténylegesen mennyi munkavállalót érint az elbocsátás, mivel a cégeknek a tényleges leépítés előtt 30 nappal kell bejelenteniük szándékukat a hatóságnál.

Októberhez képest minden régióban emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, a növekedés legnagyobb mértékben Nyugat-Dunántúl (11,5 százalék) és Közép-Dunántúl (8,8 százalék) munkaerőpiacát érintette. A novemberi tapasztalatok szerint a munkaügyi központokban a szezonális ágazatokban dolgozó, valamint az atipikus formákban, például távmunkában dolgozók jelentek meg nagyobb számban álláskeresőként.

A bejelentett új álláshelyek száma novemberben 19 900 volt, számuk az októberinek mintegy a felére esett vissza. A novemberi visszaesés a szezonális hatások következtében az előző években is megfigyelhető volt, bár idén ennek mértéke jelentősebb. Idén novemberben az előző év azonos időszakához képest 6,6 százalékkal kevesebb állást jelentettek be a munkáltatók. A bejelentett álláshelyek közül a munkaadók 14 705-höz nem igényeltek támogatást.

Októberhez képest a töredékére - 896-ról 59-re - csökkent a járműgyártás területén bejelentett nem támogatott állások száma - mondta Pirisi Károly. A bejelentett nem támogatott állásokat legnagyobb számban továbbra is a feldolgozóiparban (32 százalék), és a gazdasági szolgáltatások, ingatlanügyek (18,5 százalék) ágazatokból kínálták a munkáltatók novemberben.

A pályakezdő álláskeresők létszáma októberről novemberre 621 fővel, 1,4 százalékkal csökkent, a novemberi zárónapon a regiszterben szereplő pályakezdők száma 42 300-at tett ki. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között némileg csökkent, és 9,5 százalékos értéket mutatott.  • Hírek
  • Bankszámla