József, Bánk
-7 °C
0 °C

Újra beavatkozott a jegybank, Járai kész a további kamatcsökkentésre

2003.01.16. 10:46
A jelek szerint nem hűtötte le a piacot a Nemzeti Bank szerdai kamatcsökkentése, a forint ugyanis ismét erősödött, ezért az MNB csütörtök reggel megint kénytelen volt interveniálni. A Napi Online információja szerint a bank többszáz millió eurót vásárolt fel. A jegybankelnök friss nyilatkozata szerint az MNB bármeddig hajlandó csökkenteni az alapkamatot.
Makrogazdasági okok nem indokolnák a kamatcsökkentést, de ha a piaci spekulációk kikényszerítik, gyakorlatilag bármeddig hajlandó a jegybank lemenni - mondta Járai Zsigmond csütörtök délelőtt.

A tegnapi kamatdöntés fokozta a forintra nehezedő vételi nyomást, amelynek következtében a magyar fizetőeszközzel kedden késő délután - amikor már nem él a jegybank intervenciós kötelezettsége - újra a sávon kívül kereskedtek. A NAPI Gazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a 100 bázispontos kamatvágás nem hűtötte le a spekulációt, ahhoz ugyanis ennél 50-100 bázisponttal erőteljesebb csökkentésre lett volna szükség. A vártnál mérsékeltebb vágás után tehát a befektetők újabb mérséklést prognosztizálnak.

Ráadásul a szerdai események arra utalnak, hogy a jegybank nem képes az erőteljesebb spekulációs támadás kivédésére - mondták a szakértők, akik közül többen úgy vélik, hogy a hétfői ülésen további 50 bázisponttal csökkenhet az alapkamat. Járai nyilatkozata után ez esélyesnek tűnik.

A helyzet folyamatosan változik

Járai Zsigmond szerda reggel még úgy nyilatkozott, hogy a gazdaságban jelen lévő inflációs nyomás miatt nincs lehetőség a kamatszint csökkentésére. A monetáris tanács órákkal később mégis csökkentett. Az elnöki nyilatkozat és a döntés több ok miatt is különbözhet, elképzelhető például, hogy Járai egyszerűen kisebbségbe került a monetáris tanácson belül.

Tegnap 3-400 millió eurót vettek

A jegybank a lehető legtovább kívánta változatlan szinten tartani a kamatszintet, ugyanis az inflációs cél teljesüléséhez erős forintra van szüksége - véli Barcza György, az ING Bank elemzője, aki szerint a meglepetésszerű döntéssel a spekuláció letörése volt az MNB célja. A hivatalos indoklás szerint a kamat csökkentését az tette szükségessé, hogy a forint árfolyama elérte az árfolyamsáv szélét, így a jegybanknak sok devizát kellett vásárolnia a sáv védelme érdekében. A NAPI Gazdaságnak nyilatkozó banki szakértők becslése szerint a jegybank 300-400 millió eurót vásárolt fel szerdán a piacon.

Sáveltolás kizárva
Nincs szükség a forint plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sávjának módosítására, nem kerül sor a sáv eltolására - erosítette meg korábbi álláspontját csütörtökön László Csaba pénzügyminiszter az MTI-nek. A bankközi devizapiacon két napja a Magyar Nemzeti Bank eros intervencióra kényszerül azért, hogy megállítsa a magyar valuta felértékelodését, azt, hogy árfolyama átlépje a sávhatárt. A jegybanktörvény szerint az árfolyamrendszer megváltoztatásához, alapveto, árfolyamot érinto döntésekhez a kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak egyetértése szükséges. Járai Zsigmond csütörtöki sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, hogy nincs szükség az ingadozási sáv eltolására.