Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb pofon a forintnak

2003.06.13. 14:34
Mivel a fizetési mérleg a vártnál kétszázmillió euróval rosszabb lett, a forint tovább gyengült pénteken. Egy euróért már ismét több mint 260 forintot adtak a bankközi piacon, holott a jegybank szerint az infláció célok eléréséhez 250 forintos euróárfolyam kellene. A fizetőeszközt a lengyel belpolitikai válság tovább gyengítheti.
A folyó fizetési mérleg hiánya az idén áprilisban 592 millió euró volt, csaknem kétszázmillióval rosszabb annál, mint amire az elemzők számítottak. Az első négy hónapban a deficit 1,580 milliárd eurót tett ki, a hiány áprilisban 260 millió euróval nőtt márciushoz képest.

A piacot meglepte az adat

A pénteki Napi Gazdaságban Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője úgy nyilatkozott: a fizetési mérleg kapcsán elég pesszimista a piaci várakozás. A szakember ezért nem számított arra, hogy a rossz adat megjelenik a forint árfolyamában, mondván: már beépült a várakozásokba. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy, a vártnál jobb eredmény még lendületet is adhat a forintnak.

Nos, lendületről szó sincs, derült ki, amikor a Magyar Nemzeti Bank péntek délelőtt közölte az áprilisi fizetési mérleg egyenlegét. Az ugyanis még az elemzők által várt, mínusz négyszáz millió euró körüli összegnél is sokkal rosszabb lett. Az áprilisi, 592 millió eurós, vagyis több mint 153 milliárd forintos hiány minden várakozást alulmúlt, és csaknem a kétszerese volt az egy hónappal korábbi hiánynak.

A forintot megrázta a hiány mértéke

László Csaba számított a hiány növekedésére
Számítottunk a folyó fizetési mérleg átmeneti növekedésére. A tavalyi államháztartási hiány, a magas bérdinamika és az idegenforgalom gyengélkedése érezteti hatását az egyenlegben - nyilatkozta László Csaba pénzügyminiszter az MTI-nek. A pénzügyminiszter szerint ez nem okoz komoly gondot a magyar gazdaságnak, 3 milliárd euró körüli fizetési mérleg deficit finanszírozható. "A tavaly elindított gazdaságpolitikai fordulat arra irányul, hogy az államháztartási hiány csökkentésével és visszafogott bérpolitikával ismét a fenntartható növekedés pályájára állítsuk a magyar gazdaságot" - mondta László Csaba. Hozzátette, hogy az intézkedéseknek egy-másfél éves átfutási ideje van ezért a kedvező hatások legkésőbb a jövő év elején már a fizetési mérlegben is megmutatkoznak.
A deficit mértéke meglepte az elemzőket - közölte a távirati iroda. Mihálovits Zsolt az Inter-Európa Bank Rt. munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a "gyengébb forint" politikája kedvezően alakíthatja az áruforgalmi mérleg egyenlegét, hatásának mértéke azonban ma még bizonytalan. Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője kifejezetten rossznak nevezte az áruforgalmi egyenleg romlásának hónapok óta tartó trendjét. Kijelentette, hogy a nemzetközi recesszió miatt nem tartja valószínűnek: a forint gyengülése jelentősen javíthatna az export alakulásán.

A forint viszont ettől függetlenül is gyengült. Bár egy csütörtökön nyilatkozó elemző úgy fogalmazott: csupa kedvezőtlen információ mellett sem biztos, hogy átlépi a forint a 260-as szintet, pénteken ez már a kora délelőtti órákban bekövetkezett. Egy euró 259,85 forintos árfolyammal nyitott pénteken, a kedvezőtlen fizetési mérleg adat miatt azonban az ár 260 forint fölé emelkedett, kis időre a 261 forintot is elérte - jelentette a távirati iroda. A Napi Online közlése szerint a dollárral 221 forint körül kereskedtek a nap folyamán.

Akár 265 forint is lehet az euró?

A forint árfolyamát tovább ronthatja, ha a lengyel kormány megbukik a péntekre várható bizalmi szavazáson. Barcza György, az ING Bank közgazdásza úgy véli: a piac kezdi beárazni, hogy a lengyel kormány a szavazáson bizalmat kap. A szavazás kimenetele azonban bizonytalan, és a kormány bukása a valuta további értékvesztését vetíti előre.

Ha a zloty zuhanni kezd, elkerülhetetlenül húzza magával a forintot és várhatóan a cseh koronát is. Ebben az esetben az euró ára akár 265 forintig is felszökhet - írja a Napi Online.