Emma
-2 °C
6 °C

Betétkamat kilenc százalék fölött

2003.06.20. 07:31
A monetáris tanács kamatemelése mozgásba hozta a kereskedelmi bankokat. A pénzintézetek csütörtökön kamatot emeltek, kamatcsökkentését vontak vissza és aukciót halasztottak el. Van olyan bank, ahol bizonyos feltételek megléte esetén akár a kilenc százalékot is meghaladhatja az éves kamatszint. Egyes elemzők közben azt javasolják a befektetőknek, hogy szálljanak ki a magyar papírokból.
Nem hiszek benne, hogy Magyarországon gazdasági válság van. Ez most inkább az elmúlt hat hónap főleg kommunikációs szempontból hibás monetáris és fiskális politikája miatt bekövetkezett lélektani válság - vélekedik Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

A befektetők nem hisznek többé a jegybanknak

A szakember szerint rendkívül komoly gond, hogy a közeljövőben a befektetők - főleg a külföldi invesztorok - semmit sem hisznek el a jegybanknak. Miután a külföldi finanszírozás jelentős részt képvisel a magyar gazdaságban, a bizalomvesztésnek a mostani kényszerhelyzeten messze túlmutató kedvezőtlen hatásai lehetnek.

Felcsuti szerint a bizonytalanság megnehezíti a bankok árazását is. Szinte bizonyos, hogy az újabb jegybanki döntést némileg követniük kell a pénzintézeteknek, ám épp a kiszámíthatatlan helyzet miatt nem várhatók gyors döntések. Az viszont elkerülhetetlen, hogy az ilyen szintű kamatemelést a pénzintézeteknek a hiteloldalon is érvényesíteniük kell, ez pedig mindenképp a hitelkereslet csökkenésének irányába hat.

Felcsuti úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet fő vesztesei azok a vállalati hitelfelvevők lesznek, akiknek nem a fejlesztéshez, hanem a mindennapi működésükhöz van szükségük folyamatos forrásra. Emiatt termelésük drágul, ami inflációs hatásként jelenik meg a piacon [a kamatemelés várható inflációerősítő hatásáról itt olvashat bővebben>>].

Visszavont hitelkamat-csökkentés, növekvő betéti kamatok

A jegybanki kamatlépésre adott gyors válaszul a CIB Bank visszavonta azon döntését, amellyel ingatlanfedezetes hitelének kamatát két százalékponttal csökkentette volna. Éppen csütörtöktől mérséklődtek volna a lakáscélú, ingatlanfedezetes kölcsönök kamatai évi 10,99, a szabad felhasználásúaké évi 13,99 százalékra.

Kedvezően lépett viszont a Postabank: a pénzintézet mától futamidőtől függően átlagosan egy és két százalékpontos közötti mértékben emelte vállalati betétkamatait. A döntést annak fényében kell vizsgálni, hogy a múlt heti száz bázispontos kamatemelésnél jelentősebb mértékű kamatemelést jelentett be a Raiffeisen és az ING. A hét elején ötven százalékos vállalati betétkamat-emelésről határozott a Citibank és a Porsche Bank is.

A HVB nagyot emelt, az Erste kilenc százalék fölött

Gyorsan döntött viszont a HVB Bank. A pénzintézet lakossági lekötött betéteinek kamatszintjét 250-300 bázisponttal növelte, ráadásul az ötmillió forint feletti összeg kéthónapos lekötése esetén akciós, kilenc százalékos kamatot kínál.

A Postabank közleménye szerint vizsgálják, hogy az MNB-döntés után mit kell tenniük a lakossági betét-, illetve a hiteloldalon, erről vélhetően a hét elején születik döntés. Ugyancsak várakozó álláspontra helyezkedett az OTP, a döntést a jövő hétre ígérik.

Az Erste Bank ezentúl az akciós háromhónapos betétnél ötmillió forint fölött 9,05 százalék kamatot kínál. 750 ezer és ötmillió forint között 8,2-8,45 százalék az ajánlata.

A sorozatos jegybanki változás "lekövetése" költséget is ró a pénzintézetekre. Ószabó Attila, a Postabank szóvivője szerint az új hirdetmények, tájékoztatók elkészítésének ára önmagában nem jelentős, ám a gyors váltások követése gondot okoz. A helyzet leköti az erőforrásokat is: szinte folyamatossá váltak az árazási bizottsági ülések a Postabankban, hasonlóan más hitelintézeteknél is.

Elmaradt HVB-jelzálogaukció

Június 24-én tartották volna a HVB Jelzálogbank Rt. újabb jelzáloglevél-aukcióját, kora reggel legalábbis még így szóltak a hirdetmények. Csütörtökön kora délután azonban a pénzintézet bejelentette, hogy a "magyar pénz- és tőkepiac jelenlegi helyzetére való tekintettel" elhalasztják azt.

Nyilvánvalóan ebben szerepet játszhatott a jegybank drasztikus, 200 bázispontos kamatemelése, a jelzálogbank feltételezhetően nem szándékozik az utóbbi fél év legmagasabb kamatszintje mellett eladósodni. Az aukción ismét a 2010/A jelzésű fix és a 2010/B változó kamatozású papírok szerepeltek volna, immáron negyedszer, miután ezek első három kibocsátása sikeres volt. Legutóbb, június elején például mindkét sorozatot alaposan túljegyezték, igaz, a kibocsátó végül a maximumnál valamivel kevesebb papírt adott oda

Reuters: inkább szlovák papírokat vegyenek

Ellentétesen értékelik a forint árfolyama körül kialakult helyzetet a magyar és a külföldi szakértők. A Reuters például arról ír, hogy a forint körüli mizéria az egész közép-európai régió kötvénypiacát magával ránthatja. Aki mégis inkább maradna, annak inkább a lengyel és a szlovák papírokat ajánlják, azok kockázataival együtt.