József, Bánk
-7 °C
0 °C

Euróár hamarosan 280 forinton?

2003.07.07. 09:21
A piaci elemzők szerint a sávközép eltolásával - aminek téves voltát a kormány is elismerte - gyakorlatilag elpárolgott a magyar gazdaságpolitika hitele. Ennek következtében rövid távon akár 280 forintig is erősödhet az euró. A piac arra nem számít, hogy hétfőn újra változnának a kamatok.
A hazai és külföldi elemzők többsége értetlenül áll a kormány kezdeményezésére és a jegybank egyetértésével hat héttel ezelőtt végrehajtott sáveltolás előtt. Az ugyanis a versenyképességet nem javította, a piaci szereplők bizalmát azonban jelentősen megingatta - derült ki a WestLB konferenciáján.

Spekulánsok a forint ellen?

A külföldi szakértők úgy látják, hogy a piaci bizonytalanság miatt rövid távon akár 280 forintig is erősödhet az euró. Amennyiben a gazdaságpolitikában nem történik változás, fennáll a veszélye a forint elleni spekulációs támadásnak és az euró könnyen 270 forint fölé erősödhet - vélekedett Losoncz Miklós, a GKI munkatársa.

Nem így látja Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, aki már rövid távon is a forint erősödésére számít. Nem kell tartani a forint gyengülésétől - mondta Veres János, a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára is, aki szerint néhány héten belül mérséklődhet a volatilitás. Az államtitkár azt is elismerte, hogy a sáveltolás előtt a kormány tévesen ítélte meg a forint helyzetét, illetve a piacok várakozásait.

Ma nem emelnek kamatot

Szakértők szerint a jegybank monetáris tanácsának mai ülésén nem változik az alapkamatláb. Egy újabb kamatváltoztatás megzavarná az amúgy is ideges piacot, a jegybank így feltehetően a kivárás mellett dönt - indokolták prognózisukat a makroelemzők. Nyeste Orsolya, a Postabank közgazdásza szerint egy újabb monetáris szigorítással könnyen kamatemelési spirálba kényszerülhetne az MNB.

Az export felfutására a gyengébb forint ellenére sem lehet számítani, Németországban ugyanis recesszió van - vélekedett Christian Schiweck, a Deka Bank térségért felelős munkatársa, aki szerint a piac egyelőre hiába várja a politika világos üzenetét, márpedig enélkül nem áll helyre a bizalom. A külföldi befektetők hazai állampapír-állományának 13-14 százalékát - azaz csaknem háromszázmilliárd forint értékű papírt - kezelő szakértő szerint Magyarországnak el kell döntenie, hogy Kínával vagy pedig Nyugat-Európával kívánja felvenni a versenyt.

Giancarlo Perasso, a WestLB elemzője szerint a mostani bizalomvesztés után elsősorban hiteles és koherens fiskális politikára van szükség. A korábban elégségesnek tűnő intézkedéseknél ma már több kell, a kormánynak kemény kiigazítást kell végrehajtania. A bizalom helyreállítása akár évekig is eltarthat - tette hozzá. A szakértők szerint nem túlzott piaci reakcióról volt szó a sáveltolás bejelentése után, hanem a kiszámíthatatlanságot árazta be a piac.

Ősszel már 245 forintos euróár?

A gazdaságpolitika elvesztett hitelességét határozott kormányzati lépésekkel látja visszaszerezhetőnek Veres. A pénzügyi államtitkár szerint a piacot megnyugtatják a jövő évi büdzsé hamarosan nyilvánosságra kerülő sarokszámai, amelyek illeszkednek a középtávú gazdaságpolitikai pályához.

Amennyiben a kormány meghozza a szükséges bizalomjavító döntéseket, úgy elképzelhető, hogy a piac az év második felében újra teszteli az árfolyamsáv erős szélét - fejtette ki sokakat meglepő véleményét Schiweck. Az elemző ezt azzal magyarázta, hogy a hosszú távú egyensúlyi árfolyam 245 forint környékén van, azaz nagyon közel az új sáv széléhez.