Sára, Márió
2 °C
6 °C

A kamatvágás sem gyengíti a forintot

2005.02.18. 15:31
A piac már beárazott egy száz bázispontos, azaz egyszázalékos kamatvágást, így a monetáris tanács hétfői döntése árfolyamgyengülést aligha hoz majd, a kamatcsökkentést a forint további erősödését akadályozhatja meg.
Az következő időszakban erős marad a forint, azaz egyelőre stabilan a 250 forint/euró alatt árfolyammal lehet kalkulálni, ugyanakkor nem várható azt sem, hogy támadás indulna a magyar valuta túlerősítésére - összegezhető az Index által megkérdezett elemzők véleménye.

A monetáris tanács hétfőn dönt az újabb esetleges kamatcsökkentésről. A piacok egy 50 bázispontos csökkentést már egyértelműen beáraztak, azaz az államkötvények jegyzési ára már ennek megfelelő hozamvárakozást tükröz - mondta Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője. Hangsúlyozta: nem látszik a piacokon olyan reális veszély, miszerint spekulatív támadás indulna a forint túlerősítésére.

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a kamatcsökkentési várakozásoknak az 50 pontos csökkentés nem vet véget: a várakozások immáron rövid távon is 100 pontról szólnak, a kérdés csak az lehet, hogy ennek ütemezése hogyan történik. Elképzelhető ez akár egy lépcsőben, azaz most hétfőn, de Duronelly Péter, a Budapest Befektetési Alap Rt. befektetési vezetője szerint az MNB eddigi politikáját ismerve valószínűbb az elnyújtott két lépésben történő csökkentés.

A kamatvágás ugyanakkor nem eredményezi majd a forint gyengülést, éppen a további erősödés megakadályozására elegendő - értenek egyet a szakértők. A magyar valuta így a közeljövőben a mostani, 245 forint/euró alatti zónában maradhat, ugyanakkor Duronelly Péter hangsúlyozta: a néhány forintos elmozdulásoknak nincs akkora jelentősége, hiszen erős forintról beszélhetnék a 247 forint/eurós árfolyamnál is.

A forint ereje most döntően annak köszönhető, hogy a hazai vállalatok jelentős mennyiségű devizahitelt vesznek fel, a tavalyi második félévben élénkült működő tőke beráramlás, és csak részben az utóbbi néhány hétben valóban erősödő portfoliótőkének - mondta Duronelly Péter. Ez utóbbit könnyebb mozgása miatt szokás forrónak mondani, hiszen kisebb hatásokra is más piacokra vándorolhat. Ugyanakkor - hangsúlyozta a szakértő - amennyiben a kamatvágás miatt ez a befektetői kör más piacokat is keres, egyelőre nem képvisel olyan jelentős erőt, hogy az érdemben gyengítené a forintot.