Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Drágább lesz az euró a nyaraláshoz

2005.05.26. 15:52
Tartósan 250-260 közötti forint/euró árfolyamra kell berendezkedni az Index által megkérdezett elemzők szerint. A nyaralókat a kis mértékű mozgás még nem érinti igazán, de azért jobban járt, aki az év elején bevásárolt.
Tartósan 250-260 közötti forint/euró árfolyamra kell berendezkedni az Index által megkérdezett elemzők szerint. A nyaralókat a kis mértékű mozgás még nem érinti igazán, de azért jobban járt, aki az év elején bevásárolt. Csütörtökön napközben enyhén emelkedett a forint, dél körül 253 körül volt a forint/euró árfolyam. A következő időben várhatóan kismértékű árfolyammozgások jellemzik majd a magyar valutát, jelentős, 250 alatti erősödésre, illetve 260 fölötti gyengülésre nem számítanak az elemzők.

Rövid távon inkább gyengülésre számít Lányi Bence a Raiffeisen, és Nyeste Orsolya az Erste Bank elemzője is. Lányi Bence szerint a jövő héten inkább a 255-260 közötti forint/euró sávban mozoghat magyar valuta, majd ezt követően lehet kisebb erősödésre számítani. A várható további gyengülés egyik oka a vasárnapra kitűzött, az uniós alkotmányról szóló francia népszavazás: több elemző arra számít, hogy amennyiben a franciák - a várakozásoknak megfelelően - elutasítják az alaptörvényt, az gyengíti az eurót és az európai valutákat, és erősíti a dollárt. Mindkét elemző úgy véli azonban a piac némileg túlreagálja a francia népszavazás jelentőségét, annak ugyanis nincs közvetlen kihatása arra, mikor csatlakozhat Magyarország a monetáris unióhoz, így várt gyengülést hamar korrekció követheti.

Belső problémák

A külső hatásoknál nagyobb, a gyengülés irányába ható erővel bírnak a hazai költségvetési folyamatok. Nyeste Orsolya szerint a piac az első negyedévben még szinte ignorálta a vártnál magasabb költségvetési hiányról szóló részeredményeket, de immáron egyértelmű az a várakozás, hogy a deficitcélt csak a körülmények nagyon szerencsés egyezése esetén tudja tartani a kormány. Emellett továbbra is elmondható, hogy a piac szívesebben fogadna egy magasabb hiányt felvállaló, reálisabb kommunikációt a kormány részéről.

A negatív makrogazdasági folyamatok miatt nem lát esélyt a forint jelentősebb, 250 ft/euró alatti szintre erősödésére Lányi Bence sem. Ugyanakkor a 260-as határt meghaladó gyengülésnek a még mindig magas kamatszint, illetve a devizahitelek forintra váltása generálta folyamatos kereslet szab határt.

Ez a mozgás még nem érinti a turizmust

A korábbi tapasztalatok alapján azt lehet mondani, hogy a forint néhány százalékos árfolyammozgása jellemzően még nem hat ki a szervezett utazási piacra - mondta az Indexnek Simon András, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. A mostani forintgyengülést még benyelik az irodák, így a változást elsősorban az egyénileg utazók érezhetik meg. A cégek a szerződésekben jellemzően megszabják azt az árfolyamot, ameddig az áraik érvényesek, ez a 255-260 forint közötti sávban szokott lenni, de a gyakorlatban még néhány forinttal e szint fölött sem módosítják a szerződéseket - mondta Simon András. A beutazók ugyanakkor éppen, hogy többet költhetnek egy euróért mint korábban, de a néhány százalékos árfolyammozgás még erre a piacra sincs igazi hatással a szóvivő szerint. A szállodák, az előre lefoglalt és euróban fizetett programok szervezői persze jól járhatnak, amikor beváltják a szolgáltatás ellenértékét, de, emelte ki Simon András, ők éppen az erős forint miatt nem emelhették euróban megszabott áraikat az elmúlt években.

Nyeste Orsolya szerint a nyári időszakban a kisebb pénzpiaci aktivitás is negatívan hathat az árfolyamra, így az várható, hogy a 250-260 közötti sávnak többször is a gyengébb oldalán lesz majd a forint, míg az év végén pedig erősödhet. Ez bár igazán komoly különbséget kisebb összegeknél még nem jelent, azt jelenti, hogy jól járt, aki a nyaraláshoz az év elején vette meg a valutát.

Nem bukunk sokat
Nagyon azért nem kell kétségbeesnie annak, aki nem vett korábban eurót, egy átlagos nyaralás költségeinél a differencia bár nem elhanyagolható, de nem is igazán jelentős. Százezer forintért 245-ös árfolyam mellett 408 eurót, 250-es árfolyamon 400 eurót, 260-as árfolyamon 384 eurót vehetünk. Ha a két szélső érték közötti különbséget vesszük, azaz azt az esetet, hogy 24 euróval kevesebbet kaptunk a pénzünkért, akkor (a 260-as, tehát ilyen szempontból csalóka, de legkedvezőtlenebb árfolyammal számolva) 6250 forint tűnt el a zsebünkből. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a cikkben említett árfolyamok a bankközi piacra vonatkoznak, melynél a pénzváltók jellemzően néhány forinttal magasabb szinttel dolgoznak, ma például jellemzően 257 forint körül lehet eurót venni.