Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Megleptetésre 250 alatt az euró

2005.11.03. 13:25
Ma délelőtt minimális mértékben tovább erősödött a forint az euróval szemben, a legutóbbi jegyzések megközelítették a 249-es szintet, ami mintegy háromhetes csúcsot jelent a magyar fizetőeszköz szempontjából.Szakértők korábban nem számítottak arra, hogy a forint 252 ft/euró körüli szintről erősödhetne, a gyengülési várakozások domináltak. A 250-es szint tegnap délutáni áttörése, illetve a 249 közeli mai szintek ennek tükrében igencsak meglepőnek számítanak.
A folyamatok hátteréről és a várakozásaikról a Portfolió Puskás Tamást, a Commerzbank Treasury vezetőjét és Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdezte. A két szakértő eltérően ítéli meg azt, hogy a lengyel belpolitikai fejleményeknek a magyar piaci erősödésben mekkora jelentőséget érdemes tulajdonítani, de abban egyet értenek, hogy a bekövetkezett forinterősödés várhatóan nem folytatódik, stagnálásra, illetve enyhe gyengülésre lehet számítani.

A CIB reggeli összefoglalójában ugyancsak arra emlékeztet: egyes piaci szereplők szerint az erősödés nem a Lengyelországból áthozott tőke egyik mellékhatása, sokkal inkább egy egyszerű konverzió eredménye (az Antenna Hungária privatizáció miatt 46 milliárd forintnak megfelelő euró átváltásáról van szó). Tekintve, hogy ez a konverzió csak átmenetileg erősítheti a forintot, a CIB szerint a hazai fizetőeszköz euróhoz viszonyított árfolyama a közeljövőben visszatér a 251.00-körüli szintekhez.

Meglepetés az erősödés

Annak tükrében nagyon meglepte a forint bekövetkezett erősödése, hogy a magyar fundamentumok gyakorlatilag nem változtak (nem javultak) -- mondta Puskás Tamás. Az erősödés hátterében ezért inkább technikai és pszichológiai okok lehetnek: mivel az elmúlt hetekben nem sikerült tartósan áttörni a 254-es szintet, illetve elakadt a kedvezőtlen hírfolyam a költségvetési helyzetről (nem volt hova fokozni azt), így a befektetők ismét megpróbálkoztak a forintvételekkel. Jelezte azonban, hogy nagyobb tételű vállalati megbízások (pl. a SwissCom kifizette az Antenna Hungária vételárát) is erősíthették a magyar fizetőeszközt.

Puskás utalt arra is, hogy mintha megismétlődne egy idén tavaszi tapasztalat: a FED várt kamatemelése előtt eladási hullám mutatkozik a feltörekvő piacokon, majd a lépés bekövetkezése (mint most kedden is) után, kedvezőbb árfolyamszinteken visszaveszik a befektetők a pozíciókat. A szakértő véleménye szerint a forint erősödésében a tőzsdei árfolyam-emelkedésnek (melyet elsősorban szintén a külföldiek mozgatnak) jelentős szerepe lehet. A közel 20 százalékos BUX-zuhanás után az újbóli vételi érdeklődés a tőzsdén egyfajta bizalmat mutatott a magyar piac iránt, ami további vásárlásokat generált a magyar piacon (további forinterősítő hatás).

A zloty is erősebb lett

Bár a lengyel belpolitikai bizonytalanság valóban enyhült, Puskás szerint a magyar piaci folyamatokban nem kell ennek jelentőségét túlhangsúlyozni. Utalt rá, hogy korábban a zloty és a forint közötti korrelációra erős együttmozgás volt jellemző, de a múlt héten ellentétes mozgások is megfigyelhetők voltak: a zloty 4,0 fölé gyengült az euróval szemben, míg a forint stabil maradt (részben átjöttek befektetők a magyar piacra). Most a zloty 3,96-ig erősödött annak ellenére, hogy gyakorlatilag a korábbi elemzésekben a lehető legrosszabb kimenetelnek tartott helyzet állt elő (kisebbségi kormány jött létre). Korábban erre az esetre 4,05-4,10-es zloty/euró árfolyamokat jósoltak az elemzők.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a magyar piaci erősödésben a lengyel belpolitikai helyzet átmeneti megnyugvásának fontos szerepe van, a feszültség enyhülése után november 10-ig "keresgélheti a helyét" a devizaárfolyam mind Lengyelországban, mind nálunk. Ekkor szavaz a lengyel alsóház az új kormányról, és Török megjegyezte: bármi is történik akkor, az negatív lesz a zloty számára. Ha ugyanis nem szavazzák meg a kisebbségi kormányt, akkor egyértelműen zloty-gyengülés következhet be, ha viszont megszavazzák, akkor az a lazuló fiskális politika, és az euró-bevezetés csúszásának esélyét növeli (a kisebbségi kormányt kívülről a radikális Önvédelem, illetve a Lengyel Családok Ligája pártok támogathatják). Ez szintén negatív a lengyel, és ezen keresztül az lehet a magyar piacnak is. Török szerint a második verzió a valószínűbb.

Mi várható?

A treasury-vezető jelezte: "nem hiszek benne, hogy újra 243-ig mehet az árfolyam". Várakozásai szerint a következő egy hétben a 249.50-251 közötti sávban mozoghat a forint/euró árfolyam, de hozzátette, hogy törékeny, és nem likvid a piac, ami nagyobb árfolyam-mozgásokat eredményezhet. A magyar kamatszint kapcsán jelezte: "talán 6%-kal kihúzzuk az év végéig", majd hozzátette, hogy a forint mostani erősödése miatt szivárog el egy közeljövőbeli esetleges 25 bp-os kamatemelés lehetősége. Puskás szerint fontos lesz az Európai Központi Bank mai kamatdöntésének kommentárja. A világban az elkövetkezendő 6-12 hónapban felfelé mehetnek a kamatlábak, ami lefelé bekorlátozza a magyar kamatcsökkentés lehetőségeit.

"Nem hiszem, hogy tovább erősödne a forint, nem számítok rá, hogy 249 alá mozdulna az árfolyam" - mondta Török Zoltán, aki szerint 250 körül, illetve kissé afelett maradhat az elkövetkezendő egy hétben a kurzus. November 10. után az elemző arra számít, hogy a forint visszatér a 253-255 közötti sávba az euróval szemben, a másodpiaci hozamok pedig ismét emelkednek. A november második fele tehát inkább a gyengülés jegyében telhet, decemberben azonban Török szerint ismét előtérbe kerülhet a befektetőknél a feltörekvő piaci bevásárlás (elmúlik a lengyel bizonytalanság is). A forint így év végére 250-ig visszaerősödhet. A kamatvárakozásokat illetően Török leszögezte: "nem gondolom, hogy kamatemelés lesz, ez a Monetáris Tanács nem fog megszavazni egy kamatemelést", majd jelezte: elképzelhető, hogy decemberben egy óvatos, 25 bp-os vágás bekövetkezhet. Ez azonban bizonyára elmarad, ha az EKB még idén kamatot emel. Török szerint a következő lépés Magyarországon a kamatok terén a csökkentés lesz.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft