Rudolf
2 °C
13 °C

Medgyessy: nyugdíj- és béremelés bármi áron

2002.05.21. 11:42
Akkor is végrehajtjuk a kampányban ígért nyugdíjemelést és a köztisztviselői fizetések emelését, ha ehhez az államnak hitelt kell felvennie - állítja a Financial Timesnak adott interjújában Medgyessy Péter.
A Financial Timesnak (FT) adott interjújában a leendő miniszterelnök elmondta, hogy 100 napos programjában ígért nyugdíj és béremeléseket akkor is végrehajtják, ha ehhez az államnak hitelt kell felvennie.

Előrejelzések szerint az idén a költségvetés hiánya elérheti a GDP (bruttó hazai össztermék) 4,8 százalékát. Medgyessy szerint a hiány ennél "egy kicsit magasabb" is lehet, de az emeléseket végre kell hajtani, különben az "egészségügy összeomlik, a tanárok pedig otthagyják hivatásukat."

A leendő miniszterelnök kijelentése az FT szerint aggodalmat válthat ki a szigorú költségvetési politika iránti magyar elkötelezettséggel kapcsolatban az Európai Bizottság gazdasági szakértőinek körében.

Az EU figyelmeztet

Az Európai Bizottság már figyelmeztetett a múlt hónapban, hogy a költségvetés hiánya eléri a GDP 4,9 százalékát, szemben a múlt évi 4,3 százalékkal, mert a távozó kormány a lassuló gazdasági növekedés ellenére növelte a közjuttatásokat.

A bizottság jelentése szerint ez könnyen a terhek olyan növekedéséhez vezethet, amelyet nem könnyű visszafordítani. Ugyanakkor Medgyessy Péter, korábbi pénzügyminiszter és bankár, azt állítja, hogy az emeléseket jövőre is lehet folytatni, mert kormányának új tervei vannak a külföldi beruházások növelésére.

A leendő miniszterelnök továbbra is elkötelezett híve Magyarország 2004-es EU-csatlakozásának, de hozzátette, védeni fogja az ország érdekeit a csatlakozási tárgyalások során. Ezek közé tartozik a mezőgazdaság, a regionális politika kérdése is.

Medgyessy elégedetlen

Medgyessy szerint a függetlenséget csak a közelmúltban elnyerő Magyarország számára csupán egy olyan bővítés fogadható el, ahol függetlensége nem csorbul. A miniszterelnök 'elégedetlen" az Orbán-kabinet által kidolgozott, a külföldiek földvásárlását korlátozó egyezményekkel. Magyarországon ez egy hétéves, Lengyelországban pedig egy tizenkét éves átmeneti időszak, mely során a külföldiek nem vásárolhatnak termőföldet. Medgyessy munkatársai szerint lehet, hogy újból felvetik ezt a kérdést a mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyalások során, de nem áll szándékukban a már lezárt fejezetek újbóli megnyitása.

Az új kormány vezérelvei

A szocialista miniszterelnök-jelölt az előreláthatóságot, az átláthatóságot és a jogbiztonságot nevezte meg vezérelvként. Azt szeretné elérni, ha kormányának jobb lenne a megítélése, mint a korrupcióval és a politikai részrehajlással vádolt Orbán-kabinetnek. Hozzátette: megoldásokat keres Szlovákiával és Romániával a kedvezménytörvény miatt támadt feszültségek kezelésére.