Bernadett
-2 °C
4 °C

Erősebb a forint

2006.05.03. 17:28
Nehéz megmondani, hogy az egész régiónak kedvező, gyengélkedő dollár vagy a hazai, a megszorítással kapcsolatos hírek milyen arányban játszottak szerepet a forint keddi erősödésében -- mondta az Indexnek Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint az ugyanakkor felvethető, hogy a forint iránt a nemzetközi befektetők türelme, melynek kitartása eddig folyamatosan kérdéses volt, a nemzetközi és belső körülmények kedvező alakulásával megmaradhat.

A forint/euró jegyzések kedden reggel 262.40 körülről rövid időre 260 alá süllyedtek, majd kisebb korrekciót követően 260.50 körül stabilizálódott az árfolyam. Ez másfélhónapos csúcsot jelent, az árfolyam utoljára március 17-én volt a 260-as szint alatt. Ugyanakkor a dollár-forint árfolyam három hónapos mélypontra, 206-os szintre kerültek.

A piac bizonytalan azt illetően, hogy a már a múlt héten elindult, hétfőn pedig újabb lökést kapott dollárgyengülés átmeneti, vagy az erős dollár jellemezte utóbbi időszak végét jelenti-e - mondta Nyeste Orsolya. Az amerikai deviza részben a Fed a kamatemelési ciklus végére utaló múlt heti bejelentésének köszönheti gyengülését, de hatott egyebek között az is, hogy a G7 országok felszólították Kínát, engedje a jüant dollárral szemben erősödni. A dollár gyengülése, ezáltal a dollár alapú befektetések iránti kereslet csökkenése pedig mindig jót tesz a feltörekvő piacoknak, így a régiónak: a térségben minden devíza erősödött, de a legnagyobbat a forint profitált -- mondta az elemző.

A forint régiós elsősége, de főként az, hogy az erősödés lényegében ugrásszerűen a Reuters a 300-350 milliárdos tervezett kormányzati megszorításról szóló híre után történt, ugyanakkor több kereskedő szerint arra utal, hogy ezúttal a belföldi stabilizációs várakozásoknak megfelelő irányú hír segített többet a forinton.