Viola
-5 °C
-2 °C

Gyurcsánytól függ, tovább rakétázik-e a forint

2006.07.25. 15:23
Jól döntöttek, akik kivártak a valutavásárlással. A jegybank hétfői kamatemelése nyomán két nap alatt csaknem tíz forinttal lett olcsóbb az euró a devizapiacon. A bankokban a hétfői csaknem 6 forintos erősödésből 3-4 forint jött át, de van olyan pénzváltó, ahol 8 forinttal lett olcsóbb az uniós pénz. Még Veres János szavai sem tudták tartósan gyengíteni a 271 forint/euró szinte felé tartó forintot, amely Gyurcsány Ferenc tárgyalásainak sikere után akár a 270 forint/eurós szint közelébe erősödhet.

A jegybank hétfői, a piaci várakozásoknál nagyobb kamatemelése nagy lökést adott a forint árfolyamának. Az euró, amely hétfőn délelőtt még 281 forint körüli árfolyamon mozgott a bankközi devizapiacon, hétfőn este már 275 forint alatt volt. A forinterősödés kedd délelőtt is tovább tartott, a magyar deviza folyamatos emelkedés után közel járt a 271 forint/eurós árhoz.

A magyar fizetőeszköz árfolyamának jót tett, hogy több mint kétszeres kereslet mellett tudta értékesíteni a meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiséget az Államadósság Kezelő Központ a három hónapos diszkontkincstárjegy keddi aukcióján. Az elsődleges értékpapír-forgalmazók 83 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be az ÁKK-nak.

A bankoknál is átjött

A forinterősödés a pénzintézetek valuta- és devizaáraiban is tetten érhető. Az OTP hétfőn 268,71 forintért vette és 282,49 forintért adta az eurót (ez valuta-, nem devizaárfolyam). Kedden a vételi ár 265,30 forint volt - 3,41 forintos erősödés -, míg az eladási oldalon 3,59 forinttal lett olcsóbb az euró, ami így 278,90 forintba kerül.

A K&H kedden 265,65 és 280,95 forintos árakat határozott meg a hétfői 268,61 és 284,09 forint után (ez 2,96 és 3,14 forintos csökkenés). Az Exclusive Change egyik Váci utcai váltóhelyén a vételi ár kedden 268 forint volt az előző napi 275 forint után - a cég honlapján 271 forint szerepelt a 268 helyett -, míg az eladási 284-ről 276 forintra csökkent.

Veres, Gyurcsány, Almunia

A bankközi devizapiacon kis időre megtört a forinterősödés lendülete, amikor Veres János tovább növelte az államháztartási hiány alakulására vonatkozó előrejelzést. A pénzügyminiszter szerint az eddig még el nem számolt autópálya-kiadásokat is az államháztartási körön belülre kell vinni. Emiatt az idei évi deficitszám GDP-arányosan 0,6 százalékkal növekedik - közölte Veres Brüsszelben. A deficit így 8,6, magán-nyugdíjpénztári korrekció nélkül 10,1 százalék lehet.

A pénzügyminiszter szavait követően a forint/euró árfolyam perceken belül visszaemelkedett 273 forint fölé, ám nagyjából fél óra elteltével a piacon ismét megjelentek a vevők. Fél négyre a forint visszaerősödött a 271,89 forint/eurós szintre, bár ezt követően ismét drágulni kezdett az euró. 15:44-kor 272,35 forinton állt az uniós deviza árfolyama.

A forintot erősítette a magyarhoz hasonlóan 0,5 százalékpontos szlovák kamatemelés és a zloty árfolyamának erősödése, ugyanakkor délután már érezhető volt a piacon a kivárás. A forint további árfolyamát döntően meghatározhatja, milyen eredménnyel jár Gyurcsány Ferenc tárgyalása Joaquín Almuniával, az EU gazdasági biztosával a költségvetési kiigazító csomagjról és a készülő konvergenciaprogramról. A megbeszélések sikere akár 270 forint alá is viheti az euró árát, míg egy uniós kritika megtörheti a forinterősödés lendületét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!