Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zuhan a forint - történelmi gyengülés jöhet

2006.08.18. 10:03
Az euróbevezetésre belátható időn belül keresztet vető konvergenciaprogram hírére az euró ára percek alatt négy forinttal lett drágább. Szakértők szerint azonban nincs megállás a jelenlegi, 278-as szinten. Történelmi mélypont jöhet.

A reggeli, 274 forint/eurós árfolyam a piacok ébredése után zuhanni kezdett: a forint percek alatt egyszázalékos gyengüléssel reagált a konvergenciaprogramra. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint nem lesz megállás: szerinte az év végéig várható árfolyam-, illetve kamatprognózisokat is felül kell vizsgálni. A szakértő szerint a forint szinte biztosan elmegy a 285-ös, történelmi mélységet jelentő euróárig, és az lehet kérdéses, hogy ezen a szinten hogyan viselkedik majd.

A gyengülési pálya lefutása nem feltétlenül lesz nagyon gyors: bár tény, hogy csak a múlt hét vége óta 7-8, illetve ma reggel óta 4 forinttal ment fel az euró ára, de a piac általában lassabban reagál. A mai nagy gyengülés, "forintba rúgás", után még a bizonytalanság uralkodik majd a piacon, kérdés lesz, gyengülhet-e még, és ha igen, meddig a magyar deviza. Mire elkezdődnek a kifejezetten a gyengülésre játszó spekulációk, hosszabb idő is eltelhet, és addigra jellemzően meg is szűnik az igazi gyengülés - aki akarta, eladta a forintjait.

Mit tehet a jegybank?

A forintnak most a jegybank nyújthat támaszt. Duronelly Péter hangsúlyozta - ez önmagában még jó hír -, semmiképpen nem lehet akkora gyengülésre számítani, mint az elmúlt egy évben. Ez azonban csak azt jelenti, hogy nem lesz újabb negyven forinttal drágább az euró.

Az év végére eddig 7,5 százalékos kamatot várt az elemzői konszenzus, ami szinte biztosan nem elég a forint stabilizálásához. Duronelly Péter jelezte, ő korábban is nyolc százalékot várt, de most elképzelhetőnek tart ennél akár magasabb kamatszintet is.

Nem elég őszintének lenni

Igen, elmondható, hogy a programban felvázolt pálya alapján kifejezetten a tiszta lappal indulás jellegét ölti a korábbi, a hitelességünk teljes elvesztéséhez vezető időszak után a konvergenciaprogram - mondta az Index kérdésére a szakértő. Ugyanakkor hangsúlyozta: az, hogy a terv ilyen hosszú időszakban gondolkodik, nemcsak az eurócsatlakozást, hanem az általános stabilitás elérését is messzebbre tolta a vártnál.

A hosszú pálya minden tekintetben növeli a bizonytalanságot. Ráadásul miközben Duronelly Péter szerint lehet, hogy a politikai szempontból már ez a program is nehezen kezelhető a pártokon belül, vagy éppen a közvélemény felé, a gazdaság nem feszül bele. Nem lehet azt mondani, hogy a magyar gazdaság - ha a politikai szempontokat félretéve jobban megerőltetik - ne lenne képes jobb eredményeket produkálni.