Emőke
-4 °C
9 °C

Egyhavi mélyponton a forint

2006.08.21. 11:15
Péntek reggel még 274 forinton, hétfőn reggel már 280 fölött kereskedtek az euróval. A pénteken kiszivárogtatott konvergenciajelentés miatt aznap 4 forinttal drágult az euró, de hétfőn is folytatódott a forint gyengülése. A piacon arra számítanak, hogy a következő hetekben tovább gyengélkedik a magyar pénz.

Hétfőn délelőtt tíz órakor egyhavi mélypontjára, 280,40 forint/eurós árszintre gyengült a forint. Az azt követő fél órában 279,80 forintig visszaerősödött a magyar valuta, majd 11 órakor ismét 280,05 forinton kereskedtek az euróval. Tíz perccel később a forint ismét elérte a 279,70-es szintet.

Messze még az alja

A gyengülés péntek reggel kezdődött, miután napvilágot láttak az elfogadás előtt álló, Brüsszelnek tíz nap múlva, szeptember 1-jéig benyújtandó konvergenciaprogram részletei. Bár a dokumentum még csak munkaanyag, abból kiderült: az államadósság a következő években 70 százalék fölé szökik - az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritérium 60 százalékot engedne -, és az éves államháztartási hiányt sem sikerül 2009-ig az EU által elvárt 3 százalékos szintre csökkenteni.

Az euró a konvergenciaprogram miatt pénteken 4 forinttal lett drágább, és bár a nap végén volt egy szolid korrekció, a kereskedők már akkor arra számítottak, hogy a gyengülés folytatódni fog. A prognózisok egyelőre beigazolódni látszanak: fél tízkor 279,70 forinton, tízkor 280,40 forinton jegyezték az eurót.

Veszik az eurót, adják a forintot

A kereskedők a piacon általános euróvásárlást tapasztalnak - írja a Portfolio.hu. Kovács Szilárd, a Commerzbank devizakereskedője hozzátette: nem kimagasló a forgalom, de van likviditás hazai és külföldi szereplők részéről is. Szerinte most újabb eladási hullámot fogunk látni, de nem olyan intenzívet, mint júniusban, amikor a történelmi mélypontot jelentő 285 forint/eurós szint fölé romlott a forint árfolyama.

A Commerzbank kereskedője arra számít, hogy az elkövetkezendő néhány hétben kisebb korrekciókkal tovább gyengül a forint.

Ismét kamatemelés?

A jegybank monetáris tanácsa jövő hétfőn tart kamatdöntő ülést. Ha ezen folytatódik a kamatemelési trend - júniusban 0,25, majd júliusban 0,5 százalékponttal nőtt az alapkamat, amely így most 6,75 százalékos -, az Kovács szerint segíthet valamelyest, "de nem oldaná meg a problémát azonnal". A kereskedő úgy érzi, egy újabb 0,5 százalékpontos kamatemelés nyugtató hatással lenne.

A kamatemelés eddig nem jelentett mindig csodafegyvert a forintgyengeség ellen. A június 0,25 százalékpontos növelést ugyanis a piac nem tartotta elégségesnek, így a forint erősödés helyett tovább gyengült. Amikor júliusban viszont a monetáris tanács az elemzők által várt 0,25 helyett 0,5 százalékponttal szigorított, a forint drasztikus erősödésbe kezdett. Azt a folyamatot előbb a vártnál rosszabb GDP-adat, majd a konvergenciaprogram törte meg.

Számolgathat, mennyit bukott

A forint gyengülésén buknak azok, akik külföldi utazást terveznek, de azok is, akik devizában adósodtak el, vagy a közelmúltban nagyobb mennyiségű forinthoz jutottak, és azt tervezték átváltani forintra, de aztán mégsem. Számoljon, mennyi bukott vagy bukik, ha a fenti csoportok egyikébe tartozik! (A gép a 280-as hétfő reggeli árfolyamot veszi alapul.)

Ha ilyen árfolyamon vettem volna:   Ft/1€
Ennyit költenék:   Ft
Ennyit veszít (1€=280 Ft):  

A forintpiacon az idei a zuhanás éve. Az esztendő elején még 250 forint körül volt az euró árfolyama, majd az év során két nagyobb gyengülési hullám volt. Március közepén egyetlen hét alatt négyszázalékos gyengülést tapasztalhattunk. Akkor a devizahitelesekre gondolva már készítettünk egy számlálót, az akkor szélső értéknek megadott 280-as szintet azonban csak illusztrációnak szántuk. Most azonban nyugodtan számoljon vele.

Törlesztőrészlet-számláló
Deviza:
Kölcsön időpontja:
Havi törlesztő részlet:
Új árfolyam:
A becsült új törlesztő részlet: Ft.