Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A piacnak tetszik, hogy Gyurcsány hazudott

2006.09.18. 15:28
Miközben a politikai válság miatt az elemzők óvják a befektetőket hazánktól, és a forint gyengülésének veszélyeire figyelmeztetnek, a magyar pénz száguldozik a devizakereskedelemben. Reggel még 273 forint fölött volt az euró ára, fél négy előtt nem sokkal már 270 forint alá bukott.

A forint árfolyama ellentétesen mozog, mint azt az elemzők várták. Miközben mindenki arra számított, hogy a válság hatására jelentősen gyengülni fog a forint árfolyama, ez csak hétfőn reggel, a kereskedés első óráiban volt így. Akkor az euró ára 273 fölé emelkedett 271 forintról.

Egész nap erősödött

A péntek délutáni 271 euró/forint körüli szintek után ma reggel 273 fölött is jegyezték a hazai fizetőeszközt. Fél tízkor 272,5 körül folyt a kereskedés. A gyengülés mértéke még délelőtt is is csak átmenetileg érte el az egy százalékot, ami érzékeltette, a piacot nem rázták meg jobban a bejelentések.

Sőt: miután Sólyom László nem szólította fel lemondásra a kormányfőt - vagyis megnyílt a lehetőség a botrány kormányválság nélküli rendezésére -, tovább erősödött a forint. Az euró ára fél négy előtt nem sokkal már 270 alá bukott, majd a 269,9-es árról visszatért 270 forintra.

Kár következtetgetni

A bankközi kereskedés adatait figyelembe véve a 270 forintnál kedvezőbb árfolyam egyhavi csúcsot jelent. Legutóbb augusztus közepén bukott 270 alá tartósan az euró ára, míg az MNB adatai szerint augusztus 11-én volt utoljára a középárfolyam is kedvezőbb 270 forintnál (269,81) a közös európai pénz ára.

A hétfői forinterősödésből hiba lenne hosszabb távra szóló következtetést levonni - állítják a piacon. Ha a bizonytalanság tartós lesz, a forintárfolyam visszaeshet a 275-280 forint/eurós sávba is. Ám egyelőre úgy tűnik, a politikai botrányt nem veszi túl komolyan a piac.

Javulhat a megítélés?

Elemzők szerint a tervezett fiskális reformok sikeres megvalósításának esélye nőtt, hiszen láthatóvá vált egy régóta hiányolt vizió a szükséges reformok véghezviteléhez. A beszéd nyilvánvalóvá teszi a kormány politikájának irányát a következő hónapokban-években, és egyben kihúzza a talajt a párton belüli reformellenzők lába alól, mivel nyilvánvalóvá tette, hogy a 2010-es választások megnyerésének egyetlen útja az lehet, hogy a választókat meggyőzzék a reformok megvalósításának és azok működésének sikerével.

Ezért a hanganyag javíthatja a magyar költségvetés, és ezzel a magyar piac középtávú megítélését. Így akár kifizetődő középtávú stratégia lehet a hazai kitettség óvatos növelése az ősz folyamán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!