Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ostrom után javultak a reformesélyek?

2006.09.19. 11:22
A forint kedden ismét gyengült - reggel 273 forint fölé emelkedett az euró jegyzése - amit egyértelműen a belpolitikai bizonytalanságnak tulajdonítanak az MTI által megkérdezett elemzők, a piac reakcióját azonban természetesnek és csak átmenetinek gondolják.

A politikai bizonytalanságot növelő hírek hatására a piac kezd beárazni egyfajta hozamfelárat, ez látszik az állampapírok hozamemelkedésében és a forint árfolyamának gyengülésében - mondta Barcza György, az ING Bank Magyarország Rt. elemzője. A szakértő szerint természetes jelenség, hogy a befektetők kevésbé tartják kedvezőnek a kilátásokat, mint korábban, hiszen rövid távon valóban nőtt a politikai bizonytalanság. Barcza György ugyanakkor úgy véli, hogy hosszú távon még javultak is a reformfolyamat esélyei.

Egységben az erő

A szélsőséges demonstrációk az aktuális kormány pozícióját erősíthetik, egységbe formálhatják a kormánypártokat, és a miniszterelnök nagyobb támogatottsággal futhat neki az ország előtt álló legnagyobb feladatnak, ami a jövő évi költségvetés őszi parlamenti vitája - fejtette ki az ING elemzője.

Hozzátette, hogy a bevételi oldali törvényeket már elfogadta a parlament, de ahhoz hogy a hosszú távú reform eredményes legyen, jelentős kiadáscsökkentési programot kellene végrehajtani, és ennek az első lépése a 2007-es költsévetés.

Az elemző úgy véli, a politikai kommunikációban érződik, hogy a kormányzó pártok igyekeznek a meghozandó népszerűtlen intézkedések terepét előkészíteni. Az, hogy a média figyelme a költségvetés és a megszorítások helyett a demonstrációkra terelődött, kedvező politikai helyzetet teremt ahhoz, hogy a költségvetés ősszel nagyobb társadalmi ellenállás nélkül menjen át a parlamenten.

Természetes reakció

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője szerint pánikról nincs szó a piacon, a külföldi befektetők szemszögéből nézve azonban komoly politikai bizonytalanságot jelentenek a tüntetések. A forint gyengülése, az állampapírok hozamemelkedése tehát természetes reakciónak tekinthető. Megjegyezte, hogy az elmúlt héten különösebb fundamentális tényezők nélkül jelentősen erősödött a forint, ami után egyébként is érett a korrekció, a politikai események pedig erős indokot szolgáltattak ahhoz, hogy a befektetők zárják a pozícióikat.

A CIB Bank elemzője szerint pánikszerű eladási hullámot, bizalomvesztést az okozhatna, ha reálisan szóba kerülne a kormány vagy a miniszterelnök lemondása. Ennek azonban nincs esélye, a kormányfőt visszahívni csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lehetne, amit parlamenti többséggel kell megszavazni, viszont a kormánykoalíció mindkét tagja teljes mellszélességgel a miniszterelnök mellé állt.