Gusztáv
3 °C
7 °C

Ostrom után javultak a reformesélyek?

2006.09.19. 11:22
A forint kedden ismét gyengült - reggel 273 forint fölé emelkedett az euró jegyzése - amit egyértelműen a belpolitikai bizonytalanságnak tulajdonítanak az MTI által megkérdezett elemzők, a piac reakcióját azonban természetesnek és csak átmenetinek gondolják.

A politikai bizonytalanságot növelő hírek hatására a piac kezd beárazni egyfajta hozamfelárat, ez látszik az állampapírok hozamemelkedésében és a forint árfolyamának gyengülésében - mondta Barcza György, az ING Bank Magyarország Rt. elemzője. A szakértő szerint természetes jelenség, hogy a befektetők kevésbé tartják kedvezőnek a kilátásokat, mint korábban, hiszen rövid távon valóban nőtt a politikai bizonytalanság. Barcza György ugyanakkor úgy véli, hogy hosszú távon még javultak is a reformfolyamat esélyei.

Egységben az erő

A szélsőséges demonstrációk az aktuális kormány pozícióját erősíthetik, egységbe formálhatják a kormánypártokat, és a miniszterelnök nagyobb támogatottsággal futhat neki az ország előtt álló legnagyobb feladatnak, ami a jövő évi költségvetés őszi parlamenti vitája - fejtette ki az ING elemzője.

Hozzátette, hogy a bevételi oldali törvényeket már elfogadta a parlament, de ahhoz hogy a hosszú távú reform eredményes legyen, jelentős kiadáscsökkentési programot kellene végrehajtani, és ennek az első lépése a 2007-es költsévetés.

Az elemző úgy véli, a politikai kommunikációban érződik, hogy a kormányzó pártok igyekeznek a meghozandó népszerűtlen intézkedések terepét előkészíteni. Az, hogy a média figyelme a költségvetés és a megszorítások helyett a demonstrációkra terelődött, kedvező politikai helyzetet teremt ahhoz, hogy a költségvetés ősszel nagyobb társadalmi ellenállás nélkül menjen át a parlamenten.

Természetes reakció

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője szerint pánikról nincs szó a piacon, a külföldi befektetők szemszögéből nézve azonban komoly politikai bizonytalanságot jelentenek a tüntetések. A forint gyengülése, az állampapírok hozamemelkedése tehát természetes reakciónak tekinthető. Megjegyezte, hogy az elmúlt héten különösebb fundamentális tényezők nélkül jelentősen erősödött a forint, ami után egyébként is érett a korrekció, a politikai események pedig erős indokot szolgáltattak ahhoz, hogy a befektetők zárják a pozícióikat.

A CIB Bank elemzője szerint pánikszerű eladási hullámot, bizalomvesztést az okozhatna, ha reálisan szóba kerülne a kormány vagy a miniszterelnök lemondása. Ennek azonban nincs esélye, a kormányfőt visszahívni csak konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lehetne, amit parlamenti többséggel kell megszavazni, viszont a kormánykoalíció mindkét tagja teljes mellszélességgel a miniszterelnök mellé állt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!