Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Csúcsra ért a forint

2006.11.03. 08:21
Várhatóan már nem erősödik jelentősen a forint az euróval szemben a Világgazdaság által megkérdezett elemzők szerint. A hazai fizetőeszköz a világ legjobban teljesítő devizája lett az elmúlt negyedév során, míg októberben majdnem hat százalékkal erősödött az euróhoz képest.

A hét közepi ünnep alatt csaknem hat hónapos csúcsra, 259 forintig erősödött a hazai fizetőeszköz a közös európai devizával szemben, míg tegnap elérte a 258,6-es kurzust is, azonban estére újra 261 forintért cserélt gazdát az euró.

A Fitch most segítette a forintot

Az e heti jegyzéscsúcs környékén adta ki a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Fitch Ratings legújabb, Magyarországal kapcsolatos elemzését, amelyet a befektetők vélhetően kedvezően értékeltek. A hitelminősítő úgy véli, hogy még a kedvező forgatókönyv esetén is – amely feltételezi, hogy a magyar kormány teljesíti a következő két évre kijelölt költségvetési hiánycélt – tovább növekedhet az államadósság 2007–08-ban, és az időszak végén várhatóan eléri a GDP értékének a 72,3 százalékát.

A cég előrejelzése szerint az adósságráta csak 2009-ben – egy évvel a 2010-es választások előtt – kezd csökkenni. A jelentés szerint mindazonáltal a Fitch központi forgatókönyve az, hogy 2007-ben sikerül az idei évre várt 10,1-ről a kitűzött 6,8 százalékra csökkenteni az államháztartási hiányt, és a deficit 2008-ban is közel lesz a 4,3 százalékos célhoz.

Jövőre ismét 250 forintos euró jöhet

A külföldi elemzőházakhoz hasonlóan bizakodók a magyar szakértők is: ha növekszik a befektetői bizalom a megszorítások következtében, akkor a jövő év végére akár a 250–255-ös szintet is elérheti az euró árfolyama, annak ellenére, hogy az év végéig már nem erősödik jelentősen a hazai fizetőeszköz közös devizával szembeni kurzusa – véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az októberi erősödésnek két oka volt: egyrészt nagyon sok külföldi befektető zárta le short pozícióját, másrészt egy MNB-tanulmány szerint óriási mértékű forintvásárlás történt ezen befektetői csoport részéről – mondta el lapunknak az elemző. A hazai fizetőeszköz további erősödéséhez elsősorban arra lenne szükség, hogy a kedden beadott költségvetési tervezet ne puhuljon fel a jövőben, valamint további intézkedések jelenjenek meg jövőre, akár az egészségügy, akár az oktatás területén.

Hasonlóan vélekedik Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője is, aki szerint elérhető lehet a jövő évi költségvetési hiánycél, így az optimimista befektetői várakozások kedvezhetnek a forintnak is. Kiemelte: Kelet-Közép-Európában a befektetők Magyarországon juthatnak a legnagyobb profithoz a vonzó kötvényhozamok révén, a nagy elemzőházak korábban mind alulsúlyozták hazai devizát.

Adják a külföldiek az állampapírt

Az Államadósság-Kezelő Központ adatai szerint 2006. október 30-án, hétfőn a külföldi befektetők tulajdonában lévő állampapírok állománya 2771,86 milliárd forintot tett ki, ez 72,15 milliárddal marad el az április 5-én regisztrált korábbi történelmi csúcstól (2844,01 milliárd forint). Az államkötvények lejáratig hátralévő átlagos futamideje 4,39 évre esett vissza.