Ivó, Milán
EUR 384,62 Ft
USD 363,16 Ft
5 °C
26 °C

Éves csúcsán a forint!

2007.03.09. 16:29
Egy éve nem volt ilyen erős a forint, délután három óra körül egy hirtelen szakítással az árfolyam átlépett a pszichés szempontból is jelentős 250-es szintet, és az euró ára 249 forintig csúszott. Az még kérdéses, különösen a jövő heti hosszú hétvége előtt, hogy meg tud-e itt kapaszkodni a magyar pénz.

97 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági új munkahelyek száma az Egyesült Államokban februárban. A januári adatot jelentősen, 35 ezerrel 146 ezerre módosították felfelé. A munkanélküliségi ráta 4,5 százalékra csökkent. A havi átlagos órabérek 0,4 százalékkal emelkedtek a januári 0,2 százalék után. Az USA-ban ugyanakkor csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya, a deficit 59,1 milliárd dollár. A várakozások 60 milliárd dollárról szóltak, az előző havi passzívum 61,2 milliárd dollár volt.

Ez a két, európai idő szerint fél háromkor publikált adatsor volt az, ami egyszerre adott lökést a dollárnak, az amerikai és európai tőzsdéknek, valamint a feltörekvő piaci, így a régiós devizáknak.

Hogyan segít nekünk az USA?

Az adatok azt tükrözik, hogy a hónapok óta lebegő kérdés, az amerikai gazdasági növekedés visszaesésének mértéke kedvezőbb irányba dőlhet el, azaz nem lesz akkora visszaesés, mint korábban várták. A munkaerő-piaci adat azt mutatja, az USA gazdasága képes a várakozásokon felüli munkahelyteremtésre, így a recessziós félelmek oldódtak, ami növeli a kockázatosabbnak tartott feltörekvő piacokon a befektetési hajlandóságot - magyarázta az Indexnek Nyeste Orsolya, az Erste elemzője azt, hogyan is függ össze az adatok publikálása és a forint azonnali gyors erősödése.

Az euró-forint viszonyban péntek délelőtt valamivel 251 fölött, minimális ingadozást mutatva állt a kurzus, majd kora délután szinte beszakadt az euró. Akadálytalanul vittük át a 250-es árfolyamot, és az euró ára 249 forintig süllyedt.

Hosszú hétvége

Nyeste Orsolya szerint az erősödésben még nem játszott szerepet, hogy a befektetők esetleg a sáveltörlésre és ezzel összefüggésben további forinterősödésére számítanak, bár a Portfolio.hu-n délután megjelent, a kamat és inflációs pálya előrejelzésére koncentráló elemzői felmérésben a 15 résztvevő fele úgy nyilatkozott, saját kamat- és forint/euró árfolyamprognózisát érdemben befolyásolja a napokban a közfigyelem középpontjába került árfolyamsáv-eltörlés esetleges bekövetkezte.

A jövő héten minden bizonnyal még inkább a március 15-ei hosszú hétvégére készülődés határozhatja meg a piacot: Nyeste Orsolya szerint számítani lehet arra, hogy a befektetők a kockázatokat kerülve nem vásárolnak be, azaz nem erősítik tovább a forintot az ünnep előtt. Az árfolyam így a jövő héten visszakúszhat 250 fölé. Ebben meghatározó szerepe lehet annak is, hogy pénteken milyen szinteken születnek az utolsó kötések.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás