Valér
-2 °C
0 °C

Zuhant a forint, de mitől?

2007.05.17. 16:21
Hirtelen gyengülési hullám érte el a forintot röviddel ezelőtt: az euróval szembeni jegyzések 249,20-249,50-ről 250 fölé ugrottak, miközben a régióban (egyelőre) nem látszanak érdemi mozgások a devizapiacokon. A nemzetközi piacokon hektikus a mozgás, de a környékbeli devizák tartják magukat.

A forint/euró jegyzések fél négy után 250,40-250,70-ig emelkedtek a forintgyengülési hullám során. Egyelőre még nem is tudott korrigálni a magyar fizetőeszköz, így a forint két hónapos mélyponton mozog 16 óra után.

A magyar állampapírok másodpiacán a referencialejáratoknál jelenleg csak 1-2 bázisponttal járnak magasabban a hozamok, mint a ma reggeli béradatokat követően. Ez azt valószínűsíti, hogy a forint fent jelzett gyengülése nem a hétfői kamatdöntéssel kapcsolatos.

Korábban kamatcsökkentést várt a piac, míg a kissé nagyobb eséllyel a 8 százalékos szinten maradó magyar alapkamat – amit a Portfolio.hu konszenzusa valószínűsít – inkább a forint stabilitása, enyhe erősödése felé mutatna. Amint azonban az jellemző, a magyar piac nem vonhatja ki magát a nemzetközi tendenciák alól, az elmúlt napokban bizonytalanabbá vált globális befektetői hangulat nálunk is érezteti hatását.

A lengyel zloty kissé erősödött reggeli nyitószintjéhez képest az euróval szemben, a cseh és a szlovák korona stagnál. Ugyanakkor a dél-afrikai rand és a török líra is rövid idő alatt gyengülés felé "hajlott el", így nemcsak a magyar piacra vonatkozó mozgásról van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!