Forint: eddig, de nem tovább

2007.09.19. 14:04
Az elemzők szerint itthon is csökkenhet a kamat, a devizahitelesek pedig biztosan jól jártak a gazdaság lassulásával. Sok a bizonytalanság, az amerikai kamatvágás hozta forinterősödés pedig pillanatok alatt ki is futotta magát.

Egyértelműen többségivé kezd válni a piacon a vélekedés, hogy a júliusi vágás és az augusztusi tartás után az MNB hétfőn újból csökkenti a jelenleg 7,75 százalékos kamatot, mégpedig negyed százalékkal. Ez olvasható ki a mai hat hónapos kincstárjegy-aukció adataiból, ahol a hozamok a korábbi 7,49 százalékról 7,28-ra csökkentek. De ezt várja az Index által megkérdezett két elemző is, hangsúlyozva: miközben a monetáris tanács augusztusi szavazásának arányaiból (5:5-ös állásnál Simor András elnök szava döntött a tartás mellett), illetve az akkor született kommentárból az következik, hogy a megerősödött forint mellett most már vágni fognak, valószínűleg mégis jobb lenne októberig várni a csökkentéssel.

Barcza György, a K&H elemzője szerint a forint túl van a tegnapi, meglepetésre negyed helyett fél százalékos amerikai kamatcsökkentés kiváltotta erősödésen, hiszen a 252-es szintet nem sikerült tartósan áttörnie az euróval szemben. Miközben a nemzetközi környezet, a világgazdasági lassulástól való félelem kiváltotta várható kamatcsökkentések a fejlett országokban kedveznek a magasabb kamatot ígérő forintnak, az elemző arra hívta fel a figyelmet: számos kockázattal kell számolni az inflációs cél két éven belüli elérése kapcsán.

Márpedig az egyik legnagyobb veszélyt az jelentené, ha a most még haladó dezinfláció megállna öt százalék körül, és ott beragadna. Barcza szerint az agrárárak és a foglalkoztatási adatok alakulása is kérdéseket vet fel, így óvatosságot és nagyobb hitelességet sugallna a jegybank, ha várna a csökkentéssel. Az elemző szerint az év végéig így is 7 százalékra mérsékelhető a mutató.

A nemzetközi környezet is volatilis, a forint mostani erősödése nem ad okot túlzott optimizmusra – figyelmeztet Bebesy Dániel. A CIB elemzője is hangsúlyozta, egy-egy adat és nyilatkozat elég ahhoz, hogy a most kétségtelenül érezhető pozitív hangulat megváltozzon. Ez abból is látszik, hogy bár az amerikai tőzsdeindexek szárnyaltak tegnap, az európai börzék ma mérsékeltebbek voltak. Kivárnak, hogy az USA-ban korrekció vagy további emelkedés követi-e a tegnapi lelkesedést. A forint további mozgása is teljesen a nemzetközi környezet alakulásának függvénye, mondta Bebesy Dániel, aki szintén úgy véli: bár valószínűbb, hogy hétfőn itthon is kamatcsökkentés lesz, lenne indok októberig várni.

Az máris biztosra vehetőnek tűnik, hogy a devizahitelesek fellégezhetnek: ha nincs is 250 alatt az euró ára, a forint erős, a fejlett piaci kamatok pedig a korábbi várakozásokkal szemben inkább lefelé indulnak vagy stagnálnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
5990 Ft
5092 Ft
  • Eladnék
  • Betét