Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Minden eddiginél erősebb lehet a forint

2008.05.20. 12:27
A forint árfolyamsávjának február végi eltörlése miatt kisebb "ellenszélben" mozoghat az erős irányba a forint, és további felértékelődésre van kilátás – hívja fel a figyelmet friss elemzésében Nandita Singh. A JP Morgan befektetési bank londoni szakértője egyre inkább úgy látja, hogy túlzottan pesszimista saját, 260 forint/eurós árfolyamprognózisuk. Az opciós stratéga "nagy csatát" vetít előre a még sávszél létezése mellett 240 körüli árfolyamszintre kötött devizaopciók sajátosságai miatt.

Nandita Singh szerint azt követően, hogy múlt hét elején az optimista régiós hangulat segítségével kiütötték a 249 körülre beállított devizaopciós árfolyamkorlátokat a forint/euró piacon, a következő ilyen szint 245 körül lehet. Amennyiben ezeket is kiütik, akkor felgyorsulhat a forinterősödés a következő kulcsfontosságú szintig, 240 körülig, ahol "nagy csata" várható korábbi opciós kötések miatt.

Magyarázzuk

A sáveltörlés előtt az euró nem lehetett olcsóbb 240,01 forintnál, sem drágább 324,71 forintnál; a sávot az MNB a kormánnyal egyetértésben február végén törölt el. Ezt megelőzően évekig az ingadozási sáv erős oldalán, 282,36 forintnál alacsonyabb euróárfolyamon, jellemzően 245-260 között mozgott a forint.

Ez azt jelentette, hogy a forint várható mozgása aszimmetrikus volt, 240-nél erősebb forintárfolyamra igen csekély volt az esély, hiszen az MNB törvényi kötelezettsége alapján forintgyengítő beavatkozást tett volna a 240-es szint elérésénél (esetleg már azt megelőzően). Az ingadozási sáv meglétekor tehát nagy "ellenszélben" tudott csak a sávszélhez közeledő forint tovább erősödni.

A JP Morgan elemzője szerint a forint korlátozott felértékelődési lehetőségéből kiindulva nagyon sok befektető vehetett igénybe sávszél közvetlen környékére, vagy azon kívülre, például 239-es szintre opciót. Ezért látja úgy a JP Morgan elemzője, hogy a 240-es szint környékén az árfolyam nagyfokú volatilitása könnyen kialakulhat, az opció kiírója ugyanis ehhez közelítve kénytelen eurót venni az azonnali piacon. Annál több eurót kell vennie, minél közelebb van a forint/euró árfolyam a számára veszélyes szinthez, mindezzel lelassíthatja a forint erősödési folyamatát.

Eladni, majd hirtelen venni

A fentiek miatt volt megfigyelhető az a magyar piacon például múlt hétfőn és csütörtökön, hogy a 250,50, illetve a 248,50 körüli szintekhez közeledve lelassult a forint felértékelődési folyamata, de amikor elfogyott a forintgyengítők ereje (pénze), akkor hirtelen érdemi forinterősödés következett be. Az opciós játék tehát felerősítheti a piaci volatilitást, emiatt a kisebb devizapiaci szereplőknek, spekulánsoknak érdemes nagyon óvatosnak lenniük, és momentumkövető stratégiát folytatniuk (nem érdemes "szembe menniük a piaccal").

Nandita Singh a fenti háttér, a javuló magyar egyensúlyi helyzet és a szigorú magyar jegybanki kamatpolitika alapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a 249 környéki szint áttörése után a 245 körüli szintre érdemes külön figyelni, mert itt köthettek korábban sok opciót. A forint/euro árfolyam hosszú távú grafikonja alapján a forint felértékelődési hullámai rendszerint 245 körül fulladtak ki, bár abban eddig az ingadozási sávszélnek is komoly szerepe lehetett. A sáv hiányában azonban nincs már "visszatartó erő" a forint akár jelentős erősítése előtt sem, így a JP Morgan elemzője szerint felgyorsulhat a forint felértékelődése egészen 240 körülig.

A befektetési bank szakértője arról már nem tesz említést, hogy ha ezen árfolyamszinten is átjutna a forint, akkor mire lehetne számítani. A fenti elméleti háttér alapján az azonnali határozott forinterősödés igen valószínű lenne, legalábbis rövid távon, akár a 2003. júniusáig érvényes 235-ös ingadozási sávszélig. Teljesen más logikából kiindulva a Calyon Bank is hasonló árfolyamot jósolt augusztusig.

Az erős forint se jó?

A Portfolio.hu szakértői ugyanakkor megjegyzik, hogy sokak szerint 235-240 körüli (vagy az alatti) forint/euró árfolyam a magyar gazdaság versenyképességét igencsak rombolná, illetve az államháztartási és folyó fizetési mérleg folyamatok, a belpolitikai kockázatok sem feltétlenül indokolnák. Megjegyzendő, hogy a múltbeli tapasztalatok, illetve szakértői elemzések nem találtak szoros összefüggést a forintárfolyam szintje és az exportteljesítmény, illetve az ország versenyképessége között.

Hangsúlyozni kell, hogy a devizapiaci fejlemények a tapasztalatok szerint igen nehezen megjósolhatók. Elég csak egy amerikai másodrendű jelzálogpiaci problémával összefüggő eladási hullám a világban, és könnyen lekerülne a napirendről a devizaopciók miatti potenciális forinterősödés (esetleges árfolyamtúllövés) témája.

Tény, hogy a bankközi devizapiacon kedden, a reggeli gyengülést követően délre jelentősen erősödött a forint. Az euró árfolyama 12 óra előtt pár perccel 245,60/70 forintnál járt, szemben a reggeli 246,95/247,10 forinttal, és a hétfő délutáni 246,50/60 forinttal. A májusi várható költségvetési többlet hírét követően fordulatot vett a forint árfolyam alakulása, és ismét erősödő tendenciát vett fel.