Piroska
-2 °C
5 °C

Mi sem ússzuk meg az EU lassulását

2001.09.11. 13:00
Közép-Európában is lefelé módosítják a növekedési előrejelzéseket az exportpiacok szűkülése miatt - írta kedden a Financial Times.
A londoni gazdasági lap kontinentális kiadásában közölt írás szerint a térség gazdaságai csak kismértékben érezték meg az amerikai lassulás hatásait. Annál érzékenyebbek viszont arra, hogy fő exportpiacukon, Nyugat-Európában a közelmúltban lassult a gazdaság növekedési üteme.

A nagy belső piac ellenére borúsak a lengyel kilátások

Közgazdászok fél százalékponttal, 3,5-4-ről 3 százalékra módosítják a térség idei növekedésére vonatkozó előrejelzéseiket. A kilátások romlása Lengyelországban a legnagyobb: a GDP növekedési üteme a tavalyi 4,1 százalék után idén a 2 százalékot sem fogja elérni a lap által idézett előrejelzések szerint.

Pedig nagy hazai piacának köszönhetően még Lengyelország exportérzékenysége a legalacsonyabb a közép- és a kelet-európai országok közül, amelyek kivitelének több mint kétharmada irányul az EU-ba.

Megtorpant a régió kivitele

A lap által közölt adatok szerint az idei év első felében a térség exportja jól tartotta magát, Magyarország esetében például 25 százalékkal nőtt.

A legutóbbi számok azonban már egyértelműen lassulást tükröznek. Csehországban júliusban csak 13,7 százalékkal nőtt a kivitel, szemben a tavalyi év első felében mért 19,1 százalékkal. Lengyelországban az év első öt hónapjában 14 százalékkal nőtt az export, ezen belül júniusban viszont már 5,3 százalékkal csökkent a kivitel.

Nincs nagy baj, amíg az EU-ban nincs recesszió

Közgazdászok szerint azonban a közép-európai kivitel ennek ellenére is nőni fog mindaddig, amíg a nyugat-európai lassulás nem megy át súlyosabb recesszióba.

A közép-európaiak versenyelőnye a termelékenységet serkentő külföldi befektetések gyors növekedésén alapul, Nyugat-Európával bonyolított kereskedelmük jelentős hányadát pedig multinacionális cégek belső forgalma adja. Az ilyen típusú kereskedelem kevésbé érzékeny a recesszióra, mint a külső partnerektől származó szállítások - állapítja meg a lap.

Mit mond az örök pesszimista Economist?

A növekedés utóbbi hónapokban tapasztalt lassulása ennek ellenére is várhatóan folytatódik. Az Economist Intelligence Unit előrejelzése szerint a kivitel növekedése az idei év egészében 10 százalékosra fog csökkenni a tavalyi 20-25 százalékról.