Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Gyengül a forint, zuhan a BUX

2005.03.16. 16:24
A nagy befektetési alapok portfoliójának átrendezése áll a forint és a BUX-index gyengülése mögött: a forint várhatóan 244-48 forint/eurós sávban időzik a következő hetekben, és elemzők biztosra veszik azt, hogy a gyengülés még nem befolyásolja a március 29-re várt újabb jegybanki kamatcsökkenést. A tőzsdéről már megoszlik az elemzők véleménye: van, aki további esést, és hamarosan 15 ezer pont körüli indexet prognosztizál, ám elképzelhető kisebb korrekció már pár nap múlva is.
Közel öt forinttal az utolsó, pénteki záróárfolyam alatt, 247 forint/eurós árfolyamon zárta a szerdai napot a magyar valuta. A BUX-index 974,37 pontos csökkenéssel, 16.908,36 ponton zárt, ez a pénteki záró értékhez képest ez 5,45 százalékos visszaesés.

Az egész régiót, a feltörekvő piacok mindegyikét elérte az a korrekciós hullám, amelyre az elemzők korábban is számítottak: esik a zloty, a török líra és a forint is, de zuhannak a tőzsdeindexek is, a prágai piacon például már napközben nagyobb, hat százalék feletti esés volt, mint Budapesten. A magyarázat: a nemzetközi befektetők egyre optimistábbak az amerikai kamatemelési döntéseket, ezzel párhuzamosan a dollár erősödését és az ottani hozamokat illetően. Az elemzők egyetértenek abban: nincs arról szó, hogy a korábban az ünnepek alatt várt forint elleni spekulációs támadás elmaradása vagy ilyen értelemben vett kudarca miatt történik a zuhanás, véletlen egybe esésről van szó, a lejtmenet szele már régebben érezhető volt. Ugyanakkor a forint múlt hét végi gyengülése jelezte, nem lehetett számítani arra, hogy a magyar valuta külföldön kilép a sávból.

Varsó, Prága, Pozsony
A varsói tőzsde WIG-20 indexe, 2,44 százalékkal 1963,92 pontra süllyedt. Egyebek között a harmadik legnagyobb lengyel pénzintézet, a Bank Przemyslowo-Handlowy 3,08 százalékkal, a Pekao bank 1,82 százalékkal hanyatlott. A rézipari KGHM részvényára stagnált. A távközlési TPSA 2,40 százalékkal, a szoftveres Softbank 3,40 százalékkal esett. Az olajipari PKN Orlen 3,55 százalékkal 43,50 zlotyra gyengült. A legnagyobb lengyel autógumi gyártó Debica részvényára 0,54 százalékkal emelkedett. Esett a prágai tőzsdemutató is, az 50 vezető részvény PX indexe 5,82 százalékkal 1143,4 pontra csökkent. Az Unipetrol olajipari és olajvegyészeti vállalat részvényének az árfolyama 11,49 százalékkal 138,25 koronára esett. A távközlési Cesky Telecom 2,25 százalékkal csökkent. A dohányipari Philip Morris CR 6,21 százalékos veszteséggel zárt. A CEZ áramszolgáltató részvényára 7,33 százalékkal süllyedt. A Komercni Banka 7,91 százalékkal, az Erste Bank 3,90 százalékkal hanyatlott. A a pozsonyi értéktőzsde válogatott részvényeket tartalmazó mutatója, a SAX index 2,65 százalékkal (13,36 ponttal) 490,54 pontra süllyedt. Az értéktőzsde forgalma a keddi 628 millió koronáról szerdán 10,041 milliárd koronára(1 euró=37,759 korona) ugrott, amiből a részvényforgalom 2,2 millió koronát tett ki. A szerdai kereskedésben részt vett papírok közül a gázipari Nafta Gbely 4,65 százalékkal 1620 koronára gyengült. A Slovnaft részvényára 200 koronával 4150 koronára süllyedt. Az OTP Banka 40 koronával 800 koronára hanyatlott. Az energetikai SES Tlmace 5 százalékkal 420 koronára drágult. A VUB bank árfolyama 100 koronával 4100 koronára emelkedett.

Kaszáltak, de mi sem jártunk rosszul

Eddig volt hihetetlenül szerencsés a régió, nem most történik baj - mondta az Indexnek Zékány András, az ING Bank elemzője, hangsúlyozva, hogy egy lagymatag és alacsonykamat szintű világpiaci környezetben nagyon sok befektető a kelet-közép európai szárnyalásban látta a legnagyobb fantáziát. Hogy igazuk volt, azt mutatja az is: Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője már olyan elemzést is olvasott, mely szerint a befektetési alapok két hónap alatt elérték azt a 8-10 százalékos hozamszintet, melyet egész évre terveztek itteni befektetéseik révén.

Ebben a helyzetben természetes a profitrealizálás, amit tovább ösztönöz, hogy amennyiben a kockázatmentes amerikai hozamlehetőség a várható kamatemelés(ek) révén nő, csökken a befektetők kockázat vállalási kedve.

Gyengébb lesz a forint, de csökkenhet a kamat

Ahogy a tőzsdétől, úgy a forinttól is sokan elfordulnak. A magyar valuta ára így csökken, de Török Zoltán és Németh Dávid, az ING pénzpiaci elemzője egyetért abban, hogy a következő hetekben a 244-48-as sávban mozoghat, utóbbihoz közelebb a forint. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy változnának a kamatcsökkentési várakozások. Az elemzők 50 pontosnál nagyobb csökkentést is elképzelhetőnek tartanak, hosszabb távon pedig a magyar valuta további gyengülését várják. Török Zoltán várakozása szerint 250-260 forint/eurós árfolyamsávba kerül majd a forint, ez azonban nem befolyásolja, hogy az év végére 7 százalékos kamatot várnak, melyhez a még szükséges 1,25 százalékpontos csökkentést a következő hónapokban hajthatja végre a jegybank.

Mindent eladok

A forint és a BUX esése ugyanazon okokra vezethető vissza, a befektetők jellemzően trendeket követnek, Török Zoltán a "csordaszellem", Zékány András a "mindenki egyszerre, egy ajtón akar kimenni" hasonlattal élt. Olyan eladási ajánlat is volt, melyben nem szerepelt árfolyamhatár, azaz megfigyelhető egyfajta pánikszerűség is az öngerjesztő eladási lázban - mondta Zékány András. De: azok adnak el, akik korábban vettek - hangsúlyozták mindketten. Ez azért fontos, mert nem az tőzsdék esésén nyerni akaró kockázati tőke van jelen, akinek érdeke az, hogy minél lejjebb hajtsa az árakat.

A részvények közül az zuhanhat most a legnagyobbat, amely eddig a legtöbbet emelkedett, még akkor is, ha egyes papírok esetében a cégek teljesítményét tekintve még a csúcsáraik is alulértékeltnek voltak mondhatók. Török Zoltán szerint elképzelhető, hogy a mostani esés után már a következő napokban kisebb pozitív korrekcióra kerül sor, Zékány András azonban arra számít, hogy bár nagy árfolyami-ingadozások kíséretében, de a BUX visszamegy a 15 ezer pontos érték közelébe, alig pár hét leforgása alatt. Ezután indulhat meg egy konszolidáció, mely után az év végére az index - köszönhetően a jó cégeknek - visszakúszhat 18 ezer pont fölé is.