Gusztáv
-4 °C
1 °C

Jobb az adóskockázatunk a Fitch szerint

2006.08.18. 10:18
Negyven ország 2004 júniusa óta érvényes adóskockázati plafonját emelte meg tegnap délután a legnagyobb európai hitelminősítő. A Fitch közleményének értelmében a magyar adóskockázati plafon az eddigi "A"-ról egy fokozattal "A+"-ra változott.

Az adósságkockázati plafon az átsorolás után már három fokozattal jobb a Fitch-nek a hosszú lejáratú magyar devizaadósságra vonatkozó besorolásánál. Az a minősítésünk ugyanis továbbra is "BBB+" kategóriájú, erre a szintre - amely megegyezik Thaiföldével és Dél-Afrikáéval - tavaly decemberben minősítették le az országot az addigi "A-"-ról.

A külön hitelminősítésnek nem számító országkockázati plafont a Moody's Investors Service már május közepén megemelte. Az említett hitelminősítő intézeteknél szétválik az adott ország államadósságára érvényes hitelminősítés és az országban bejegyzett cégadósoknak adható legjobb adóskockázati besorolás. Utóbbi magasabb lehet, mint előbbi. A vállalati adóskockázati besorolásnál a kiadható legjobbat szabályozza az adóskockázati plafon.

A Fitch tegnapi döntése értelmében a visegrádi országok mindegyikének javult egy fokozattal a minősítése. A lengyel plafon "A"-ról "A+"-ra, a cseh és a szlovák "AA-"-ról szintén egy fokozattal "AA"-ra változott. Ez azt jelenti, hogy a visegrádi négyek közül az adósságkockázat szempontjából is hazánk van a legrosszabb pozícióban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft