Boglárka
19 °C
35 °C

Most már túl erős a forint

2008.07.15. 08:05
Felmérést készít az MGYOSZ annak megállapítására, hogy a vállalkozások különböző csoportjai számára jelenleg mi lenne az optimális forint/euró árfolyam. Ezt azzal indokolja, hogy a forintnak az utóbbi hónapokban bekövetkezett erősödése közvetlenül vagy közvetve hatással van minden vállalkozás gazdálkodására.

A Magyar Külgazdasági Szövetség a hónap elején a számviteli törvény módosítását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumban. Szeretnék, ha lehetővé tennék, hogy a vállalkozások a devizaátszámítás pénzügyi hatását több évre szakaszolhassák. Vagyis az erős forintárfolyamból eredő veszteség egészét ne az adott évi eredménykimutatásban kelljen feltüntetni. A jelenlegi szabályozás mellett ugyanis az idén a kivitelre termelő cégeknél jelentős negatívum mutatkozik. Úgy tudjuk, a PM még nem alakította ki álláspontját az ügyben, egyelőre vizsgálják a javaslatot.

Csatlakozott az akcióhoz a Tartósítóipari Szövetség is. Szórádi Sándor elnök a Világgazdaság kérdésére elmondta: ugyan a törvénymódosítás önmagában nem oldja meg a hazai kis- és középvállalatok erős forintból eredő súlyos problémáját, de enyhíteni tudná a tüneteket. Egy egyszerű számviteli trükknek köszönhetően legalább valamilyen formában fennmaradhat e vállalati kör hitelképessége – fejtette ki Szórádi.

Véleménye szerint a kialakult árfolyam nem gazdasági alapú, hiszen nem szokott erősödni a nemzeti fizetőeszköz olyan körülmények között, amilyenben a magyar gazdaság van. Enyhült, de fennmaradt az ikerdeficit, az infláció nem igazán mérséklődik, az energiaárak emelkednek, a tőzsde gyengül, s lényegében alig változott a foglalkoztatás, a kkv-k helyzete, az export szerkezete.

Az erős forint miatt kedvezőtlen jövedelemátcsoportosítás zajlik a magyar gazdaságban, azoknak a hazai alapanyagból, hazai munkaerővel exportra termelő cégeknek, illetve az idegenforgalmi vállalkozásoknak a kárára. Ezek eleve a legnagyobb foglalkoztatók, a legnagyobb terheket (adók, járulékok) viselik a gazdaságban, s akiktől további forrásokat már nem lehet elvonni anélkül, hogy tönkre ne mennének.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank nem engedheti, hogy az importőrök, a devizahitelt felvett lakosság és a spekulánsok legyenek a kialakult árfolyam haszonélvezői. Hozzátette: az MNB elnöke a nemzetgazdaság egészéért is felel, nem csupán az inflációért, s ideje lenne, ha nem csak ez utóbbival foglalkozna. Már csak azért is, mert ha így folytatódik, jövő ilyenkorra bedőlhet az említett vállalkozói réteg – hívta fel a figyelmet.