Benedek
-5 °C
5 °C

Roham az euróért

2008.05.27. 12:28
Az ilyenkor megszokottnál jóval nagyobb forgalmat bonyolítottak az elmúlt napokban a pénzváltók, az erõs forintnak köszönhetõen sokan most akarták megvenni a nyaraláshoz az eurót. Volt, ahol elfogyott a pénz, de a legnagyobb hálózatban is szükség volt arra, hogy bankoktól vásároljanak.

Ellentmondó hírek jelentek meg a forintárfolyam várható alakulásáról: vannak elemzõk, akik szerint hamarosan akár az egykori sávszél, a 240-es forintos szint alá sülyedhet az euró ára, de több olyan hír is megjelent a médiában, miszerint most érdemes vásárolni eurót a nyaraláshoz – mondta az Indexnek Madarász Gyula. A legnagyobb hazai pénzváltó lánc, az Exclusive-csoport vezetõje szerint úgy tûnik, az elmúlt hónap jelentõs forint erõsödése nyomán inkább ez utóbbi verziót fogadta el a lakosság, legalábbis a valutaváltóknál jelentõsen megemelkedett a forgalom.

Pontos adatok ezzel kapcsolatban csak a havi összesítések után lesznek, Madarász Gyula azt viszont elmondta: miközben a normál üzletmenet lényege, hogy a hálózatba beérkezõ valutamennyiség elég a kereslet kielégítésére, évente egyszer, esetleg néhány alkalommal elõfordul, hogy olyan roham indul, amit nem bírnak belsõ forrásból kiszolgálni. Ez történt most is, banki forrásból kellett plusz eurót vásárolni. Így a csoporton belül Madarász Gyula szerint az nem fordult elõ, hogy ne tudták volna kiszolgálni az ügyfeleket, de õ is tud olyan pénzváltóról, ahol szabályosan elfogyott az euró.

A banki vásárlás senkinek sem jó: a pénzváltó drágábban jut az euróhoz, és, ha csökkenti is saját nyereségét, valamivel így is drágábban adja azt, mintha saját forrásból szerzi be a valutát. Az euró és a dollár folyamatos slágerterméknek számít a pénzváltóknál, a nyári turistaszezonban pedig a horvát kuna iránt is ugrásszerûen nõ meg (az egész régióban) a kereslet.