Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Wall Street Journal: a forintjátszma folytatódik

2003.01.24. 11:31
Biztos vagyok benne, hogy a magyarországi játszma még nem ért véget - mondta a Wall Street Journal Europe pénteki számában Rebecca Patterson, az amerikai JP Morgan befektetési bank devizastratégája, arra célozva, mi történt a forinttal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt heti masszív beavatkozása óta.
Magyarországra mindenképpen folytatódik az alapok beáramlása, ahogyan az ország mind közelebb kerül az EU- és az euróövezeti tagsághoz. Meglehet, a spekulánsok hamarabb ugrottak fel a vonatra, mint a magyar központi banknak tetszett volna, de nem fognak tömegesen leugrálni - vélte az elemző.

Az MNB eszközei végesek

A Bear Stearns elemzője, Steve Barrow azt mondta a lapnak, hogy a magyar központi bank lehetőségei nem végtelenek a forint gyengítésére, mert veszélybe kerül az inflációs cél, miközben a folyómérleghiány és a költségvetési hiány is nagy. Ezt a befektetők is jól tudják, és ha a forint visszatér a sáv erős oldalához, akkor van esély, hogy második nekifutásra sikerül kikényszeríteni a sáv elmozdítását - állította az elemző.

Mások szerint a jegybank talán a háborút is megnyerte

Mások úgy vélik, az MNB nem csak csatát nyert a múlt héten, becsléseik szerint 5 milliárd eurós forinteladással és az alapkamat 2 százalékpontos csökkentésével, hanem talán a háborút is megnyerte. A BNP Paribas legfrissebb tájékoztatója arra figyelmezteti a befektetőket, hogy a magyar árfolyamrendszer legalább 2004-ig változatlan marad.

Fölértekelődés ellen könnyebb védekezni

A JP Morgan vezető devizastratégája, Larry Kantor is figyelmeztetett a Wall Street Journalben arra, hogy a magyar helyzetet nem szabad összetéveszteni a kilencvenes évek eleji brit, olasz vagy svéd helyzettel. Ezeknek az országoknak a mesterségesen túlértékelt valutáit 1992-ben úgy megtámadta a nemzetközi spekulációs tőke, hogy a küzdelem vége, hatalmas költségek ellenére, hivatalos leértékelés lett, és az angol fontot és az olasz lírát kénytelenen voltak kivonni az európai átváltási mechanizmusból is. Ez a tanulság volt az egyik oka, amiért Nagy-Britannia kimaradt az euróövezetből is.

Larry Kantor szerint a kilencvenes évek eleji események bizonyítják, hogy a központi bankok küzdelme reménytelen a leértékelésre játszó spekulációval szemben, ám a magyar fejlemények arra vallanak, hogy a fölértékelődés elleni harcban még mindig igen hatásos a központi bankok fegyvertára.