Valér
-2 °C
0 °C

Drága a távfűtés? Szabaduljon meg tőle ingyen!

2007.02.20. 13:03
Noha a hőszolgáltató cégek szerint alig vannak lakóközösségek, amelyek felmondanák a szolgáltatói szerződést, a fűtéskorszerűsítéssel foglalkozó vállalkozások egészen mást tapasztalnak. Egyre több lakásszövetkezet és társasház vált távfűtésről korszerűbb és olcsóbb fűtési technológiákra. Egy kedvező pénzügyi konstrukció ráadásul nemcsak ingyenessé teheti az átállást, de még félretett pénze is lehet a társasháznak.

Az emberek rádöbbentek, hogy a távhőtől akár meg is lehet szabadulni – idézi fel a sárvári Nádasdy Lakásszövetkezet elnöke, Herman György, hogyan kezdődött a szövetkezet leválása a helyi hőszolgáltatóról. A lakásszövetkezet 820 lakást tömörít, közülük 247 lakás akar és tud is váltani (eredetileg több döntött a leválásról, de volt ház, ahol ezt nem tudták megoldani).

A távhőtörvény szerint az egy házban élő lakóközösség – akár társasházi, akár lakásszövetkezeti formában szerveződik – akkor válhat le a távhőhálózatról, ha az épület tulajdonosainak négyötöde ezt megszavazza (egyetlen lakás leválásához a ház összes lakójának beleegyezése szükséges). Ha ez megtörténik, a távhőszerződést harmincnapos felmondási idővel lehet felmondani a törvény szerint.

Leválás pénz nélkül

Amikor a sárváriak elkezdték szervezni a váltást, nem kockáztattak sokat. A beruházást végző vállalkozó elvitte őket Tapolcára, ahol már 360 lakás váltott távhőről saját kazánra. Az ott szerzett tapasztalatok alapján döntöttek úgy, hogy ők is belevágnak. Ehhez ráadásul nemcsak saját tőkére nincs szükség, hanem később sem jelent pluszköltséget.

Az ilyen beruházásokat a vállalkozó előfinanszírozza, a lakóközösség csak a fűtésváltás végén fizet. Mivel a társasházak és a lakásszövetkezetek a fűtéskorszerűsítéshez állami kamattámogatásos hitelt vehetnek igénybe, tényleg önerő nélkül válthatnak. A törlesztésre általában elég az a pénz, amit a fűtésszámlán megtakarítanak.

Megtérül néhány év alatt

Tovább könnyíti a dolgot, hogy a visszafizetéskor lehetőség van lakástakarék-pénztári befizetésre, és így további állami támogatásra is – derül ki a szintén fűtéskorszerűsítéssel foglalkozó Hu-ray Kft. tájékoztatásából. A cég számításai szerint a modernizálás után 35-39 százalékkal csökken a fűtés és a melegvíz-előállítás költsége, így 3-4 éven belül megtérül a váltás.

Hasonló adatokkal szolgál Schneider István, a tapolcai és sárvári munkálatok kivitelezője. Egy nagyjából százlakásos házban 26 millió forintba kerül a kazán betelepítése, ennyi a váltás beruházási költsége. Egy ekkora épületben nagyjából évi 17,54 millió forintba került a távhőszolgáltatás, ebben benne volt az összesen 8,7 millió forintos fűtési és melegvíz-alapdíj, a fűtés és a melegvíz összesen 2,6 milliós hődíja, valamint a 3,17 milliós víz- és csatornadíj.

A korszerűsítés után az üzemeltetési díj 2,3 millió forint lett, a gázszámla 4,6 millió, míg a víz- és csatornadíj maradt 3,17 millió. Az összköltség így 17,54 millióról 10,14 millióra csökkent. Az éves szinten 7,4 millió forintos megtakarításból 4,2 millió forint a hitel törlesztése, míg évi 3,2 millió forint a társasház számláján marad, vagy annyival csökkenhet – a törlesztés mellett is – a fűtésszámla.

Egy kisebb társasháznál persze kevesebbet lehet nyerni az üzleten. A tapolcai példa azt mutatta, hogy egy hatvanlakásos ház évente nagyjából annyi pénzt, 3,9 millió forintot tud megspórolni, amennyi a törlesztésre megy. Mivel a hitel futamideje jellemzően öt év, ennyi idő alatt mindenképpen megtérül a beruházás, és akkortól már ezekben a házakban is olcsóbb lesz a fűtés.

Az alapdíjon spórolnak

Sárváron a távhőszámla 55 százaléka az alapdíj, 45 százalékával fizetik ki a fogyasztást – az arányok az ország más településein sem térnek el jelentősen, különösen, hogy a mostani áremelés is az alapdíjban jelentkezik –, a lakásszövetkezet számításai szerint így főleg az előbbi lefaragásával lehet sokat megfogni. Herman György számításai szerint azzal, hogy a mostani lakásonkénti átlag 6000 forint helyett 2000 forintot fognak fizetni, a többi megy törlesztésre, a legrosszabb esetben is 7-8 év alatt megtérül a beruházás.

Az áttérésnek nemcsak pénzügyi akadályai nincsenek, technológiai problémák sem merülnek fel. A kazán általában a korábbi hőközpont helyére kerül, bár a helyi építési jogszabályok néha ezt nem teszik lehetővé, így vannak házak – jellemzően lapos tetős panelek –, amelyek tetején van a kazán. A távhőt gázfűtéssel szokták kiváltani, ez olcsóbb, mint a távfűtéssel megegyező komfortfokozatú alternatív tüzelőanyagok lennének.

A fűtéscsere során általában a világ legkorszerűbb kazánjait telepítik a távfűtésről leváló házakba. Schneider Istvánék például olyan kondenzációs kazánokat használnak, mint amilyenek a windsori kastélyt vagy az épülő Wembley-stadiont is fűtik.

Pellet kellene

Az igazi fűtéskorszerűsítés az lenne, ha távhőről nem gázfűtésre, hanem alternatív tüzelőanyagokra váltanánk, vagy maguk a távfűtő művek is átállnának szilárd biomasszára – figyelmeztet Deák Levente, az Ökoenergetika Kft. projektmenedzsere. Ez jót tenne a környezetnek, hiszen az általuk kibocsátott szén-dioxid környezeti szempontból semleges, visszaépül a növényzetbe, jót tenne energiafüggőségünk csökkentésének, segítené elérni az EU által előírt célokat, valamint segítene spórolni is, hisz olcsóbb lenne a fűtőanyag – érvel a szakember.

Megnevezés Fűtőérték (MJ/Kg) Ára (Ft/kg) Ára (Ft/MJ) Átlagos energia felhasználás Éves kiadás Éves megtakarítás
- MJ/év Ft/év Ft/év
Fa pellet 18,5 45 2,432 90 000,00 218 919 bázis
Földgáz (lakossági) MJ/m3 Ft/m3 Ft/MJ -
20 m3/h< 34 95 2,794 90 000,00 251 471 32 552
Villamos áram Ft/kWh Ft/MJ -
Villamos áram (lakossági) 31,6 8,778 90 000,00 790 006 571 087
Szén MJ/Kg Ft/kg -
- 30 34,50 1,15 90 000,00 103 500 -115 419
Tüzifa MJ/Kg Ft/kg -
- 15 22 1,47 90 000,00 132 000 -86 919

Minden egyes, már meglévő háztömbnél, amely távfűtésre van berendezkedve, egyedi felmérést kell végezni, hogy beépíthető-e bármely más fűtési rendszer. Aki az alternatív tüzelőanyagot választaná, annak a szakember leginkább a pelletfűtést javasolja – a pellet egy száz százalékban természetes anyagokból, főleg fűrészporból és faforgácsból préselt granulátum –, leginkább azért, mert ez egy meglévő központi fűtéses rendszerben lényegében egy egyszerű kazáncserével megoldható.

Tény ugyanakkor, hogy a megújuló energiaforrások hatásfoka még alacsonyabb, mint a "hagyományos" energiaforrásoké. Sőt, az egyes energiaforrásokon belül is vannak különbségek: egy napkollektor hatásfoka 60, egy napelemé eddig maximum 41 százalék volt. A nagy szélerőművek is 60 százalék körüli eredménnyel működnek, a biomassza-tüzelés viszont 90-95 százalékot is eredményezhet. És bár – mint a táblázatból is kiderül – az alternatív energia ma még drágább is, mint a hagyományos, Deák Levente arra figyelmeztet: noha a szén és a tűzifa a legolcsóbb, az a két fűtési mód jár a legkevésbé korszerű, azok használata jár a legnagyobb kellemetlenséggel, a szén károsanyag-kibocsátásáról nem is beszélve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!