Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hároméves mélyponton a forint

2006.06.13. 10:12
Tovább esett a forint és a tőzsde is: a nemzetközi okok mellett a megszorító csomag körüli bizonytalanságok is kiszolgáltatottabbá teszik a hazai fizetőeszközt és a magyar részvényeket. Az euró a 271,20-as mélypont után 270-271 forint között mozgott napközben, a BUX 19 ezer alatt nyitott, és nem kapaszkodott vissza.

A tegnapi, közel 2 százalékos forintgyengülés után ma igencsak rosszul indul a nap: az első jegyzések 268,50-268,80 körül voltak, majd határozott zuhanás következett ismét. A volatilitás jelentős. Az amerikai inflációs aggodalmak erősödése a fejlett piaci biztonságosabb eszközök felé tereli a tőkét, így az egész feltörekvő piaci univerzumra jellemző az eladási hullám, amely a részvény-, a kötvény- és ezeken keresztül a devizapiacokat is érinti. Ezen túlmenően a Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos piaci csalódottság (inkább adóbevételekre, mint kiadáscsökkentésre koncentrál a pakk), illetve Gyurcsány árfolyammal kapcsolatos megjegyzése is fokozza a forintra nehezedő nyomást - írja a Portfolio.hu Délután a forint 270-271 között maradva zárta a hazai kereskedést, ám estére a külföldi piacokon visszakapszkodott az euróval szemben a 269-es tartományba.

271 forint 20 fillér

A forint délelőtt meredeken tovább zuhant, és kilenc óra körül akadály nélkül vitte át a 270-es szintet. Nem sokkal később már 271,20-as mélyponton is járt, ezek az árak utoljára közel három éve, 2003 végén jellemezték az eurót. Fél tizenegy körül a forint/euró ráta 270-271 között ingadozott. Gyengült a zloty is, és átvitte az esetében lélektaninak mondott 4-es szintet. Esett a két korona ára is.

Külső és belső okok egyaránt közrejátsznak a magyar pénz gyengülésében: előbbiek közül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyik alelnökének tegnapi, az inflációs nyomás fokozására utaló nyilatkozatát lehet kiemelni, amely ismét felerősítette a kamatemelési várakozásokat - mondta az Indexnek Lányi Bence. A Raiffeisen elemzője szerint az USA-ban ismét többen a gazdasági növekedés lassulásától tartanak, és a két hatás egymást erősítve tereli a feltörekvő piaci devizák felől a kisebb kockázatú dollárkötvények felé a nagy befektetőket. Az USA-ban ma a termelői, holnap a fogyasztói infláció havi adatát hozzák nyilvánosságra. Ezek alapvetően befolyásolják a további várakozásokat és ezen keresztül a forintpiacot is.

A megszorító csomagban sok a piac által következetlennek és bizonytalannak ítélt intézkedés, ráadásul egyelőre ezek kommunikációja sem zavarmentes - mondta Lányi Bence. Példaként nem csak Gyurcsány Ferenc hétvégi, a forint árfolyamával kapcsolatos, tegnap kora este végül korrigált nyilatkozata említhető. A korrekció kellett, ám az amúgy is hitelességi problémákkal küszködő kormány esetében ez a további bizonytalanságot is erősítette a piacon. (A kormánynak nincs árfolyamcélja, és nem akar beavatkozni a monetáris politikába - mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a hétfői kormányülést követően. Az államtitkár ezzel Gyurcsány Ferenc szombati kijelentésére reagált; a miniszterelnök akkor azt mondta, a forint a sávközép, azaz a 282-es árfolyamszint irányába mozdulhat.) A szakértő úgy látja, egyelőre bizonytalan a banki adó bevezetése, illetve annak módja. Máris megjelent, hogy a kamatadó könnyen kijátszható lehet. Mindez a bizonytalanságot erősíti a megszorítások végrehajtását amúgy is kétkedéssel fogadó piacon.

18 600 pont közelében a tőzsde

Óriási, közel négyszázalékos mínusszal, 18 700 pont alatt nyitott a tőzsde, majd a kereskedés első óráiban még süllyedt is az index. A vezető részvények is több százalékos bukásban vannak. Szálkai András, az Erste elemzője szerint ennek inkább külső okai vannak: a nemzetközi hangulat nem kedvez a részvénypiacoknak, a már említett Fed-alelnöki nyilatkozat a fejlett piacokon is jelentős esést hozott. A japán börze 4 százalék feletti esést produkált az éjjel, és a feltörekvő piacok egyik ékköve, a brazíl is négy százalék feletti esést mutatott. Most a régióban Varsó és Prága 5 százalékot, Oroszország 6 százalékot esett.

Szálkai András szerint mindez még mindig csak egy - igaz méretes, de - korrekció, és nem trendforduló, hiszen mind a G8-ak, mind a Fed utóbbi nyilatkozatati arról szóltak, nem látnak okot a világgazdasági növekedés visszaesésére. A magyar vállalatok nyeresége ezzel együtt csökkenhet a megszorító csomagban bejelentett adóemeléseknek köszönhetően, ami nem használ a piacnak. A tőzsde esetében is számos bizonytalan kérdésről lehet szólni: egyelőre nem tudni, a likviditást várhatóan csökkentő árfolyamnyereség-adót milyen módon vezetik be, leírható lesz-e a veszteség a nyereségből, és azt sem, hogy a gyógyszerkassza tervezett megfogása milyen hatással lesz a Richter és az Egis teljesítményére. Miközben számítani lehet arra is, hogy újabb befizetésekre kötelezik a gyógyszergyártókat, várhatóak olyan intézkedések, amelyek az innovatív gyártók termékeitől a generikusak felé tolják el a forgalmat, ebből pedig profitálhatnak is a hazai cégek.