Emőke
-4 °C
9 °C

Babona segíti a forintot?

2006.10.16. 08:14
Egyelőre nem látszik egyértelműen, mely tényező indíthatja el a hazai deviza esését, de a forint további erősödésére nem számítanak az elemzők.

Több mint hároméves rekordszárnyalást tudhat maga mögött a forint: a hazai fizetőeszköz euróhoz viszonyított árfolyama a héten 8,36 forintot, vagyis 3,15 százalékot erősödött - derült ki a Magyar Nemzeti Bank által publikált árfolyamadatokból. Úgy tűnik, az emberek által szerencsétlennek tartott péntek 13-a kedvezően hat a forint árfolyamára. Amióta ugyanis az MNB publikálja az euró árfolyamát (1999. január 1.), összesen egy hét büszkélkedhet ennél is nagyobb heti erősödéssel: 2003 júniusának harmadik hetében az árfolyam 3,66 százalékkal nőtt, s érdekes módon azt is péntek, 13-a zárta le.

Nincs tovább?

Bár rövid távon továbbra is 262-268 forintos szinteken maradhat az euró árfolyama, a következő 3-4 hónapban 255-260 forintos sávba várja Barcza György, a ING Bank elemzője. Különböző hatások ugyan hozhatnak átmeneti forintgyengülést, de az év végére várt 8,5 százalékos alapkamat mindenképpen kedvez majd a hazai fizetőeszköznek. Az elemzők többsége azonban egyelőre nem ennyire derűlátó. Jelentősen megnőtt a negatív korrekció esélye - közölte Bari Csaba, a Buda-Cash Brókerház devizaelemzője. Az elmúlt hetekben ugyanis sok piaci szereplő a forint további gyengülésére fogadott, az elmúlt napokban lezajlott erősödés ezen pozíciók gyors zárásának köszönhető. Az euró azonban rövid távon már túladottnak tűnik, így a következő napokban a további izmosodásnak kicsi az esélye.

Gyengülni fog, de mitől?

Egyelőre azonban nem látszik egyértelműen, mely tényező indíthatja el a hazai deviza esését - mondta el Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki rövid távon szintén a negatív korrekció és a 268-270 forintos árfolyamsáv mellett teszi le a voksát. A Moody's által beígért leminősítés bármikor bekövetkezhet, és bár a piac ezt már teljes mértékben beárazta (amenynyiben nem ront kettőnél több fokozatot), ez megindíthatja a lejtőn a forintot. Az árfolyamot azonban gyengítheti a monetáris tanács jövő keddi kamatdöntő ülése is. Mint a pénteken megjelent szeptemberi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből kiderül: egy hónap alatt jelentősen megváltozott a gazdasági környezet - mutatott rá Bebesy Dániel, a CIB Bank elemzője. Szeptemberben még komolyak voltak az amerikai recessziós félelmek, mára azonban nagyobb a valószínűsége az enyhébb visszaesésnek.

Az elemzők egyöntetűen kamatemelésre számítanak, s sokuk abban is egyetért, hogy ilyen erős árfolyamszint mellett nagyon kicsi az 50 bázispontos növekedés esélye. Marad tehát a 25 bázispontos emelés, s ez szintén hozzájárulhat egy forintkorrekció megindulásához.