Szilárda
-4 °C
3 °C

Csökkentette kamatait a Fundamenta

2006.07.20. 15:01
Az OTP Lakástakarékpénztárához kapcsolódóan a Fundamenta Lakáskassza is megújította kínálatát. A Fundamentánál is 40-60 százalékra változott a betét-hitel aránya, és csökkentették a kamatokat. A kölcsön THM-je 5,1 százalék lett az új szerződők számára.

Az új konstrukcióknál július elsejétől 6 százalékról 2,9 százalékra csökkentette hitelei kamatát a Fundamenta-Lakáskassza. A lakás-takarékpénztár betéti kamatai 3-ról 1 százalékra estek - mondta Gergely Károly elnök-vezérigazgató csütörtökön.

A lakás-takarékpénztári törvény januártól hatályos módosítása lehetővé tette, hogy több új konstrukcióval jelenjenek meg a piacon a pénztárak. Mindkét szereplő júliustól vezette be a változásokat, ám míg az OTP Lakástakarékpénztárnál csak a betét és hitel aránya változott, a Fundamenta több újdonsággal jelentkezett.

A betéti kamatot 3 százalékról 1 százalékra, míg a hitelkamatot 6-ról 2,9 százalékra ejtették. Így a THM 5,1 százalék lett, amely már versenyképes a deviza hitelekkel, ráadásul a kamat fix a teljes futamidő alatt. Második változásként az ügyfelekre nézve előnyösen módosul a törlesztő-részlet és a hitel futamideje is.

A második változás az, hogy a betét és a hitel 50-50 százalékos aránya 40-60 százalékra változott. Így például a havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén 4 év 8 hónap futamidővel 3,57 millió lesz a szerződéses összeg, szemben a korábbi 3,03 millióval. A szerződéses összeg a betét és a hitel összege, a lakás-takarékpénztárnál erre szól a szerződés.

Az első félév végén a pénztár szerződéses összege az egy évvel korábbi 500 milliárd forintról 634 milliárdra emelkedett - mondta a tájékoztatón Morafcsik László értékesítési igazgató. A betétállomány 75,3 milliárdról 85,2 milliárdra emelkedett. Az első félévben 57 ezer új betétszámlát nyitottak az ügyfelek a Fundamenta-Lakáskasszánál.

A piacon jelenleg mindössze két lakás-takarékpénztár tevékenykedik. A betétállomány gyakorlatilag fele-fele arányban oszlik meg a Fundamenta és az OTP lakás-takarékpénztára között, a hitelállomány viszont az előbbinél a magasabb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!