Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újabb visszavont fűszerkeverék

2005.06.14. 09:19
Tiltott színezéket tartalmaz a Captain's fokhagymás bors fűszerkeverék, ezért a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség megtiltotta a forgalmazását - tudta meg az Index az intézmény helyettes szóvivőjétől.
Újabb fűszerkeveréket tiltott be a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, ezúttal a Captain's fokhagymás bors fűszerkeveréket. A termék laboratóriumi vizsgálatakor kiderült, hogy tiltott színezéket tartalmaz (Sudan I, és Sudan IV), ez pedig káros lehet az egészségre. A fűszert Görögországból szállítják Magyarországra.


Captain's fokhagymás bors
fűszerkeverék
A felügyelőség ideiglenesen megtiltotta a termék forgalmazását, így a kereskedőknek vissza le kell venni a fűszerkeveréket a polcokról. Akik már megvásárolták a terméket, a vásárlás helyére visszavihetik azt, ahol kötelesek visszaváltani - tájékoztatta az Indexet Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Egy hete a Captain's fűszerkeverék hamburgerhez terméket tiltották be.

Nem először

A hatóságok tavaly októberben tiltották be a fűszerpaprika forgalmazását, mert májrákot okozó aflatoxint találtak benne. Akkor a boltok polcairól lekerült valamennyi gyártó terméke, és csak azután lehetett ismét paprikát kapni, miután az ÁNTSZ a vizsgáltok után megengedte.

Néhány hónappal később megint mérgezett étel, ezúttal t.v. paprika került forgalomba Magyarországon. Ezúttal Marokkóból érkezett a metamidophosz nevű rovarirtó szerrel mérgezett szállítmány.