Hét vádemelési javaslat fűszerpaprikaügyben

2005.07.27. 15:22
A Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. és a Házi Piros Paprika Kft. hét vezető munkatársa ellen javasol vádemelést a rendőrség a tavaly forgalomba került mérgező paprika miatt.
Három társaság hét vezető munkatársa ellen javasol vádemelést a rendőrség a tavalyi fűszerpaprika-ügyben, visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel és fogyasztó megtévesztése miatt - közölte a rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) befejezte a tavaly kirobbant "fűszerpaprika-ügy" nyomozását. Három társaság összesen hét vezető munkatársa ellen javasol vádemelést a nyomozóhatóság az illetékes szegedi és kecskeméti városi ügyészségeken - áll az NNI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Gyanúsítottak

Az illetékes szakhatóságok feljelentései alapján 2004. szeptember 27-én a Kecskeméti Városi Ügyészség által elrendelt, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányságon folytatott nyomozások 2004. október 29-én kerültek az NNI hatáskörébe. A nyomozás során öt, fűszerpaprikát előállító és forgalmazó társaság 2003. és 2004. évi tevékenységét vizsgálták, az eljárás alá vont társaságok közül három társaság - a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. és a Házi Piros Paprika Kft. - összesen hét, vezető beosztást betöltő tisztviselőjét gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozás során megállapították, a három társaság révén összesen 142 tonna olyan fűszerpaprika-őrlemény került forgalomba, amelyek a csomagoláson feltüntetettek ellenére import őrleményt is tartalmaznak, míg 4,5 tonna volt az a mennyiség, amely - az egészségügyi határértéket meghaladó - mikotoxint tartalmazott. A gyanúsítottakkal szemben a nyomozás befejezésével az NNI vádemelési javaslatot tett az illetékes Kecskeméti és Szegedi Városi Ügyészséghez, míg a másik két társaság vonatkozásában folytatott vizsgálat megszüntetésére tett javaslatot.

A kormány tavaly október végén rövid időre az összes fűszerpaprikát tartalmazó készítményt kitiltotta az üzletek polcairól, mivel három gyártó termékében az aflatoxin, egy, a mikotoxinok családjába tartozó mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet.  • Hírek
  • Hírek